Vierstappenplan om woningen koolstofvrij te maken

Vierstappenplan om woningen koolstofvrij te maken

Daikin onthult het vierstappenplan om residentiële verwarming en koeling te transformeren voor een groener Europa. Het doel is de CO2-uitstoot van residentiële gebouwen te verminderen door tegen 2030 tot 40% meer hernieuwbare verwarm- en koelsystemen te hebben. Dat ligt in lijn met de verscherpte doelstelling om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% tot 55% te verminderen, zoals ondertekend in de Europese klimaatwet van 21 april.

Een sleutelrol voor hernieuwbare verwarmingssystemen

Het merendeel van de woningen wordt nog steeds verwarmd met verouderde systemen, waarbij vaak vervuilende fossiele brandstoffen zoals kolen en olie worden gebruikt. Op dit moment zijn Europese gebouwen verantwoordelijk voor ongeveer 36% van alle CO2-uitstoot in de EU. In sommige Europese landen is hernieuwbare verwarming via warmtepompen wel al de nieuwe norm geworden voor nieuwbouw, maar het potentieel van warmtepompen zou net meer aandacht moeten krijgen bij vervangingen. Deze vaststelling staat in schril contrast met de verscherpte EU-doelstelling om de CO2-uitstoot tegen 2030 van 40% tot 55% te verminderen in de onlangs ondertekende Europese klimaatwet. ​

Patrick Crombez, algemeen directeur verwarming en hernieuwbare energie bij Daikin: "Er is een duidelijke en toegankelijke strategie nodig om residentiële verwarming koolstofvrij te maken. Hernieuwbare technologieën zijn essentieel om die nieuwe doelstellingen te halen, met name op de vervangingsmarkt. Daikin heeft de ambitieuze nieuwe doelstellingen overgenomen en neemt het voortouw met een vierstappenplan om residentiële verwarming te transformeren".

De vier stappen om residentiële verwarming koolstofvrij te maken

De eerste stap van dit nieuwe plan is het aanscherpen van de nieuwe bouwvoorschriften inzake energiegebruik. Daikin schat dat warmtepompen vandaag al tot 50% marktaandeel hebben in nieuwe (eengezins)woningen in heel Europa. Om ervoor te zorgen dat warmtepompen de norm worden, moeten de huidige regels aangescherpt worden.

De tweede stap is het verhogen van het vervangingstempo. Om de doelstellingen van de Europese klimaatwet te halen, moet het vervangingspercentage tegen 2030 verdubbeld zijn van 1% tot 2%. Door het vervangingstempo op te trekken, worden oude systemen vervangen door energiezuinigere, wat natuurlijk voor minder uitstoot zorgt. De volgende uitdaging bestaat er dus in de EU-burgers te motiveren om voor hernieuwbare oplossingen te kiezen. Dat houdt in dat er op grotere schaal moet worden uitgelegd dat hernieuwbare verwarmingssystemen, zoals warmtepompen, een efficiënte, kosteneffectieve en bewezen oplossing zijn.

De derde stap bestaat erin een einde te maken aan de stimulansen voor fossiele brandstoffen door de beleidsmakers. Momenteel zijn directe of indirecte stimuleringsmaatregelen voordeliger voor olie- of gasketels dan voor warmtepompen. Ze worden goedkoper en toegankelijker gemaakt, en daarom moeten ook voor hernieuwbare technologieën gelijke concurrentievoorwaarden gelden. De kloof tussen de huidige elektriciteits- en gasprijzen in veel lidstaten is te groot om warmtepompen toegankelijk te maken voor alle EU-burgers.

De laatste stap is om van hernieuwbare verwarming de norm te maken bij vervanging. Daikin gelooft dat warmtepompen de beste oplossing zijn. Die halen namelijk steeds vaker een hoog rendement, zelfs bij lagere buitentemperaturen, en zijn geschikt voor elk type huis of appartement. Door de woning te verwarmen met hernieuwbare energiebronnen, worden er minder vervuilende fossiele brandstoffen verbruikt en is de CO2-uitstoot lager.

Story image

Duidelijke acties nodig

Daikin heeft zichzelf de ambitie gesteld om tegen 2050 wereldwijd koolstofneutraal te zijn. Deze vier stappen zijn vandaag de meest doeltreffende methode om residentiële verwarming koolstofvrij te maken en Daikin roept alle belanghebbenden op om de mouwen op te stropen en zich bij dit plan aan te sluiten.

Als marktleider in duurzame verwarming wijst Daikin de weg.

"Bij Daikin zijn we dagelijks bezig om deze vier stappen te helpen verwezenlijken. De technologie is voorhanden, mede dankzij onze investeringen. Wij zorgen ervoor dat onze installateurs zich bij de beweging aansluiten. Warmtepompen zijn de toekomst op de vervangingsmarkt en het is onze plicht om alle belanghebbenden daarvan te overtuigen. Alle tekenen wijzen erop dat we nu moeten handelen. Woorden zijn niet langer genoeg. Er zijn duidelijke acties nodig. Dat is de enige manier om Europa tegen 2050 klimaatneutraal te maken", besluit Patrick Crombez.
Kirsten Van Pee Team Manager, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre