VDS-Food Wavre vertrouwt op Daikin voor volledige koelinstallatie

VDS-Food, groothandelaar in voedings- en horecaproducten, met reeds twee vestigingen in Brussel en eentje in Barchon (nabij Luik), opende eind vorig jaar hun nieuwste Cash en Carry in de industriezone Waver Noord. Deze nieuwbouw werd volledig op maat gemaakt waarbij de focus sterk kwam te liggen op het optimaal en rationeel gebruik van energie. Voor de koelinstallatie werd beroep gedaan op de expertise en innovatieve technologieën van Daikin.

Al meer dan 40 jaar is VDS-Food aanwezig op de Belgische markt. Ontstaan uit een pluimveebedrijf groeide het bedrijf gestaag waarna het in 2002 werd overgenomen door te huidige eigenaars: Stéphane Van de Moortele en diens echtgenote Paola De Lille. Sedert 2015 is ook dochter Astrid Van de Moortele deel van het familiebedrijf als gedelegeerd bestuurder. Zo’n zeven jaar geleden werd beslist het bedrijf uit te breiden met een extra vestiging in Waver. Door omstandigheden konden de werken pas in 2014 van start gaan. In het najaar van 2015 kon de Cash en Carry dan in gebruik genomen worden.

Het gebouw, in totaal zo’n 4.700m² groot, is uitgerust met heel wat vries- en koelinstallaties om het uitgebreide gamma gekoelde en diepgevroren voedingsproducten in onder te brengen. Gezien de omvang van de installaties (260 kW bij een verdampingstemperatuur van -10°C en 60 kW bij een verdampingstemperatuur van -35°C), zijn deze verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van het energieverbruik. Het kwam er dus op aan hier een zo efficiënt mogelijk antwoord op te bieden.

Daikin ZEAS: ideale unit voor koelen of vriezen

De oplossing werd gevonden bij Daikin. De Daikin ZEAS-installaties bedienen zowel de koel- en vriesmeubels als de koel- en diepvriescellen met een verdampingstemperatuur vanaf -45℃ tot +10°C. ZEAS is gebaseerd op Daikin’s VRV (Variable Refrigerant Volume)-technologie voor een flexibel toepassingsgebied. Vooral bij wisselende belasting leveren de units uitstekende prestaties en zijn hierdoor tot 30% zuiniger dan vergelijkbare systemen. De fluisterstille koel- en diepvriesoplossing voldoet aan de hoge vereisten inzake energierendement en past daarmee perfect in de duurzame bedrijfsvoering die de uitbaters van VDS-Food nastreven.

Frequentie-gestuurde compressoren

De compacte Daikin ZEAS maakt gebruik van het efficiënte koelmiddel R410A en is voorzien van frequentie-gestuurde Scroll compressoren die zich aan de gevraagde koelcapaciteit aanpassen. Op die manier staat dit koelingssysteem garant voor een energiezuinige en optimale koeling. De frequentie gestuurde compressoren, draaien namelijk een groot deel van de tijd op deellast; zolang de gekoelde ruimtes op temperatuur blijven, is niet veel koelcapaciteit nodig en profiteert men van een hoog rendement. “Onder meer door gebruik te maken van deze Daikin installatie, is VDS-Food erin geslaagd het energieverbruik in Waver te halveren ten opzichte van de andere vestigingen in Brussel en Luik.”, stelt Stéphane Van de Moortele vast.

Aparte buitengroepen op het dak

Er wordt gewerkt met dertien aparte buitengroepen, die op het dak geplaatst zijn. Dit brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo zijn de op het dak geplaatste groepen zodanig gepositioneerd dat ze dicht bij de koel- en vriesinstallaties staan. Dit resulteert in een lagere installatiekost. Bovendien is er een kleinere koelmiddelinhoud per installatie nodig dankzij de beperkte afstand die de leidingen moeten overbruggen. Door de units verspreid op het dak te plaatsen, verdeelt men ten slotte de gewichtslast beter en dient men binnen geen technische ruimte te voorzien, wat gepaard gaat met een aanzienlijke plaatsbesparing en waardoor een nieuwe invulling van deze ruimte, zoals extra stockage, wordt mogelijk gemaakt.

100% betrouwbaar

De vries- en koelinstallaties zijn uitgerust met een geautomatiseerd bewakingssysteem dat de registratie van de werking en de temperatuur continu controleert. Bij de minste storing wordt de installateur meteen verwittigd. Dit vormt een zekerheid voor de klant dat de installatie steeds optimaal functioneert. Ook de eigenaar heeft zicht op de resultaten en de efficiëntie van de warmtepompen.

Daikin Totaaloplossing

Naast de technische installaties voor koelen en vriezen heeft de eindklant ook gekozen voor de efficiënte Daikin lucht-lucht warmtepompen voor het koelen en verwarmen van de burelen, kantine en kleedruimtes.

Daikin installatiepartner

De volledige installatie werd uitgevoerd door firma Calis Projects uit West-Vlaanderen. Als Daikin installatiepartner op het vlak van koeling beschikken zij over de nodige productkennis en ervaring in Daikin koelinstallaties.

Paradepaardje

“Dit project is tot stand gekomen dankzij een nauwe samenwerking tussen de eindklant, installatiebedrijf en Daikin. De voordelen zoals het lager energieverbruik en de lagere installatiekost hebben de eindklant kunnen overtuigen om voor een ZEAS-installatie te opteren. We zijn er dan ook van overtuigd dat dit mooie referentieproject andere investeerders van koel- en vriesinstallaties kan inspireren.”, besluit Johan Timmermans, Consulting Sales Manager Daikin Belux.

Meer infomatie over ZEAS is te vinden op http://www.daikin.be/nl/minisite/zeas/.

Contacteer ons
Kirsten Van Pee Project Manager, Two cents
Kirsten Van Pee Project Manager, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre