Vandenbulcke Chocolatier vernieuwt met Daikin
Begin dit jaar werd de start gegeven voor een hele reeks bouwwerken bij Vandenbulcke Chocolatier. Voor de koel- en verwarmingsinstallaties in zowel de bestaande als de nieuwe productiehal werd succesvol beroep gedaan op de expertise van Daikin.
Een rijke geschiedenis
Bij Vandenbulcke Chocolatier in Heule staat inmiddels de derde generatie aan het roer. Het bedrijf werd in 1949 opgericht door André Vandenbulcke en wordt anno 2018 uitgebaat door de broers Luc en Bert, en neef Jelle Vandenbulcke – vanaf begin dit jaar de nieuwe CEO. Ooit begonnen in een garage is het bedrijf inmiddels uitgegroeid tot een KMO die jaarlijks ruim 1 miljoen kilogram chocolade produceert en deze verkoopt in meer dan 40 landen.
De vestiging werd de laatste decennia enorm uitgebreid. En ook nu staat het bedrijf voor grote veranderingen. “We zijn in januari van start gegaan met de eerste fase van een reeks bouw- en verbouwingswerken die zich uitstrekken over een termijn van vijf à tien jaar”, aldus Luc Vandenbulcke. “Het eindresultaat is een compleet nieuw bedrijfsgebouw. Een deel van de bestaande gebouwen wordt afgebroken, een ander deel krijgt een nieuwe functie.” In de nieuwbouw van 2.200m² komen onder meer een ontvangstruimte, een personeelsruimte en een nieuwe productiehal. Op termijn zullen de bestaande productielijnen, samen met nieuwe productielijnen, verhuizen naar deze nieuwe hal.
Vernieuwing bestaande koelinstallatie
Met de modernisering van de bestaande productiehal en opslagruimte is de eerste fase van de werken begin dit jaar van start gegaan. “De nood aan meer gekoelde stockageruimte komt voort uit het feit dat we nu, in tegenstelling tot vroeger, het hele jaar door produceren, ook in de zomer. De nood aan een goede koeling is dus hoog, onder andere om de kristallisatie van de chocolade tegen te gaan en voor de koeling van de gebouwen. Vroeger waren de zomermaanden veel rustiger maar dat is nu dus niet meer het geval. De oude koelinstallatie kon echter niet meer aan de verhoogde vraag beantwoorden. Daarop werd beslist deze installatie in het oude gebouw te vervangen door een nieuw systeem. Deze nieuwe installatie zal bij de ingebruikname van de nieuwbouw mee verhuizen,” licht Luc Vandenbulcke toe.
Tom Callewaert, Refrigeration Sales Manager bij Daikin, verduidelijkt de reden om de bestaande installatie te vervangen en niet te upgraden in afwachting van een compleet nieuwe koelinstallatie in het nieuwe gebouw. “De oude koelinstallatie werkte nog op het intussen verboden koelmiddel R22. Het probleem met dergelijke installaties is dat wanneer de toestellen uitvallen, deze niet meer hersteld mogen worden. Op de langere termijn, bij uitval, kan de productie hierdoor ernstige schade oplopen. De beslissing om een volledig nieuwe koelinstallatie te installeren, die draait op een milieuvriendelijk koelmiddel, was dan ook snel genomen.”
Voor de installatie deed Vandenbulcke beroep op hun vertrouwde installateursbedrijf Foelec uit Oostrozebeke. Op vraag van Foelec voerde Daikin de studie uit over welke koeling nodig is, welke koelapparatuur, hoeveel units en op welke punten. Uit deze studie kwam het meest geschikte koelapparatuur naar voren: Daikin ZEAS-toestellen. Meteen werd een meerjarenplan opgesteld waardoor de kosten konden gespreid worden.
Daikin ZEAS-toestellen
Deze condensatie-units met DC-inverter zijn gebaseerd op Daikin’s VRV (Variable Refrigerant Volume)-technologie voor een flexibel toepassingsgebied en kunnen zowel koelen als verwarmen. In zowel de productiehal als de koelruimte werden twee Daikin ZEAS-toestellen geplaatst om de ruimte constant op respectievelijk 21 graden en 12 graden te houden. De ZEAS-toestellen in de koelruimte werd geprogrammeerd op 12 graden en in de inpakruimte houden de verdampers de temperatuur constant op 16 graden. “De ZEAS-units leveren uitstekende prestaties en zijn hierdoor energiezuiniger dan vergelijkbare systemen. Daarnaast nemen ze ook weinig grondoppervlakte in, dankzij hun compacte design. En aangezien de productiehal zich in de dorpskern bevindt, was het ook zeer belangrijk dat de installatie fluisterstil was, wat hier absoluut het geval is. ” aldus Tom Callewaert. In de stockageruimte zorgen Daikin Sky Airs voor een constante temperatuur van 16 graden, de ideale temperatuur voor de bewaring van de chocolade.
Nieuwbouw
Ook voor de nieuwbouw doet Vandenbulcke beroep op de koelexpertise van Daikin. In deze nieuwe productiehal zullen eveneens ZEAS-toestellen geïnstalleerd worden. Hier zal bovendien ook gebruik gemaakt worden van VRV- warmterecuperatie. De onttrokken warmte wordt onder meer gebruikt voor de productie van sanitair warm water en de verwarming.
De oplevering van dit gebouw staat momenteel gepland voor augustus 2018.
Productinfo
Voor meer informatie over de geïnstalleerde producten, surf naar https://www.daikin.be/nl_be/productgroepen/skyair.html en https://www.daikin.be/nl_be/productgroepen/commerciele-koeling/Zeas.html
Zin gekregen in chocolade? Neem een kijkje op http://www.vandenbulcke.com/home/