Umicore investeert en wint

Umicore investeert en wint

Nieuwe Daikin VRV IV-installatie voor Umicore hoofdkantoor

Umicore, wereldspeler in materiaaltechnologie, vernieuwde onlangs zijn volledige klimaatregeling in het hoofdgebouw in Olen. De bestaande Daikin VRV-installatie werd preventief vervangen door een nieuwe Daikin VRV IV-installatie om volledig te kunnen voldoen aan de vraag op vlak van verwarming en koeling voor hun statige hoofdkantoor. Het volledige klimatiseringssysteem werd door installatiebedrijf Engie Axima Refrigeration geplaatst.

Vervanging huidige installatie

Een Daikin VRV-installatie zorgde al gedurende verschillende jaren voor de koeling en verwarming van het Umicore-gebouw.  Door de hoger oplopende onderhoudskosten gedurende de laatste jaren, was deze echter aan vervanging toe. Umicore riep de hulp in van Engie Axima Refrigeration, die als trouwe partner reeds jaren instaat voor het onderhoud van de VRV-installatie. In eerste instantie werd een studie uitgevoerd om de noden en vereisten van het gebouw in kaart te brengen om nadien de meest geschikte installatie en toestellen te identificeren. 

VRV IV voor een optimaal comfort en laag energieverbruik

De Daikin VRV IV-warmtepomp met continue verwarming kwam als grote winnaar uit de bus. Naast de nieuwste technologie profiteert Umicore zo ook van een energiezuinigere oplossing voor het koelen en verwarmen van het gebouw.

Deze nieuwe VRV heeft enkele grote voordelen ten opzichte van het vorige model. Zo is deze warmtepomp, om het binnencomfort te allen tijde te kunnen garanderen, uitgerust met het continu-verwarmingssysteem. Dit zorgt ervoor dat de warme luchtstroom niet meer onderbroken wordt tijdens het ontdooiingsproces. Hoe? Dankzij de integratie van het P(hase) C(hanging) M(aterial) vat. Dit vat wordt geladen tijdens de normale werking van het VRV IV-systeem. Deze opgeslagen warmte wordt benut tijdens de ontdooiingsperiodes zodat de gebruiker hier geen hinder meer van ondervindt.  Verder kent het VRV IV-systeem een variabele koelmiddeltemperatuurregeling, een unieke technologie van Daikin. Deze past zich voortdurend aan aan de afzonderlijke noden van het gebouw en biedt daarmee een hogere efficiëntie en grotere besparingen. De verdampertemperatuur heeft het ruimste bereik op de markt (3°C tot 16°C) en met tot 28% meer seizoensrendement zorgt deze warmtepomp voor het perfecte evenwicht tussen comfort en efficiëntie.

 “De nieuwe Daikin VRV IV-installatie is de geknipte oplossing voor dit project. Deze maakt het mogelijk om het klimaat in de burelen nauwkeurig te beheren. Daarnaast is ze energiezuinig en stil. Zelfs de buitenunits produceren amper geluid, waardoor we deze perfect buiten naast het gebouw konden plaatsen,” vertelt Vincent Bogaerts van Engie Axima Refrigeration.

De opdrachtgever koos bewust opnieuw voor een VRV-installatie om een energiezuinig concept neer te zetten. Niet enkel goed voor het milieu, maar ook voor de portefeuille. Uit berekeningen blijkt dat het bedrijf jaarlijks zo’n 25% bespaart op de energiefactuur dankzij deze nieuwe installatie.

Vlotte installatie

De werkzaamheden verliepen zeer georganiseerd. Zowel de demontage als de montage van de toestellen gebeurden per verdieping en per kantoor. Deze werkwijze zorgde ervoor dat de hinder beperkt werd tot het minimum en dat het gebouw volledig operationeel kon blijven.

Op het gelijkvloers werden de toestellen één type groter geselecteerd dan voordien, rekening houdend met de hogere plafonds typisch aan deze bouwstijl. Op het gelijkvloers en de eerste verdieping werd er gekozen voor roundflow cassettes met 360° luchtuitblaas voor een optimaal comfort. Dankzij de lage installatiehoogte (214mm) konden deze mooi weggewerkt worden in het plafond. Op de zolderverdieping werd gewerkt met vloermodellen die men met behulp van een omkasting mooi kon wegwerken.

Eenvoudige controle

Om alle binnenunits centraal te kunnen monitoren en bijsturen werd er gekozen voor de Intelligent Touch Manager van Daikin. Dit budgetvriendelijk gebouwbeheersysteem stelt de gebruiker onder meer in staat zijn energieconsumptie te verlagen in bepaalde zones die te veel energie verbruiken en een vergrendelfunctie te activeren die de units uitschakelt wanneer de vensters open staan.Het systeem maakt ook het onderhoud, dat twee keer per jaar wordt uitgevoerd door Engie Axima Refrigeration, zeer eenvoudig. Het volstaat de data uit het systeem te halen om eventuele problemen op te sporen.

Contactgegevens voor meer informatie:

Frank Voortmans
Daikin Belux | Consulting Sales Engineer | frank.voortmans@daikin.be

Vincent Bogaerts
Engie Axima Refrigeration | Sales Engineer BU Refrigeration Commercial Cooling |vincent.bogaerts@engie.com

Contacteer ons
Kirsten Van Pee Senior Project Manager, Two cents
Kirsten Van Pee Senior Project Manager, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre