Totale Daikin HVAC-oplossing voor moderne BMW-garage te Aalst

Totale Daikin HVAC-oplossing voor moderne BMW-garage te Aalst

BMW en Daikin, twee topmerken die gaan voor duurzaamheid, comfort en beleving

BMW is een vestiging rijker, en wat voor één. In Erembodegem bij Aalst opende midden april de imposante BMW-garage Meerschman. Met zijn moderne infrastructuur, van de hand van Willy Naessens Industriebouw, springt deze meteen in het oog. Het is niet enkel een prachtig, maar ook een ecologisch en future proof gebouw waar de klantenbeleving centraal staat. Bijzondere aandacht werd dan ook besteed aan een uitstekende luchtbehandeling, waarvoor de expertise van Daikin werd ingeroepen.  

Strategisch gelegen, vlakbij de belangrijkste invalswegen, wordt deze BMW-concessie de nieuwe centrale hub voor Oost- en West-Vlaanderen. Met zijn 2.700 m² aan showroom en kantoorruimte, een hypermoderne werkplaats met niet minder dan 25 werkplekken én speciale hefbruggen voor elektrische wagens, en een ruime ondergrondse parking ontbreekt het deze vestiging aan niets voor zowel klanten als werknemers. 

Moderne HVAC-totaaloplossing  

Voor zijn nieuwe uithangbord ging de concessie BMW-MINI Meerschman, een familiebedrijf met eveneens vestigingen in Ninove en Zottegem, specifiek op zoek naar een milieuvriendelijke en future proof HVAC-totaaloplossing. Een mooie uitdaging, waarbij de verschillende soorten ruimtes in het pand elk een specifieke aanpak krijgen maar toch geïntegreerd worden in één geheel.  

Een project op het lijf van Daikin geschreven. En dat vond ook Danny Meerschman, zaakvoerder van BMW Meerschman NV, die in Daikin een partner zag met veel technische expertise die een kwalitatieve en betrouwbare totaaloplossing biedt én bekend staat voor zijn goede service na de installatie. 

Focus op ecologie 

Vanuit de klant werden er ecologische richtlijnen opgelegd. Iets wat Daikin alleen maar aanmoedigt. Daarom werd er gekozen voor de VRV Loop-oplossing met gerecycleerd koelmiddel.

Thomas Cottem, Product Coördinator AHU bij Daikin: “Met dit product verzet Daikin opnieuw de bakens in het VRF-landschap. Als eerste producent zet Daikin volop in op het recycleren van gebruikt koelmiddel, naast de metalen van de unit die op het einde ook gerecycleerd worden. Hiermee vermijden we dat er nieuw koelmiddel moet worden geproduceerd, wat onze consumptie van nieuw R410A-koelmiddel drastisch vermindert, en zo het milieu ten goede komt.” 

Aangenaam shopklimaat 

Een auto koop je niet in een tel, het is dan ook essentieel om een klimaat te creëren waar het voor de bezoeker en (potentiële) klant comfortabel vertoeven is. Daarbij is het belangrijk om in de ruimte constant een aangename temperatuur te hebben en te beschikken over een prima ventilatie voor een goede atmosfeer. 

De gevel van de showroom bestaat uit zeer grote glaspartijen met veel zoninval. Om de temperatuur onder controle te houden, zowel in de zomer als de winter, is dus een systeem nodig dat zeer snel reactief reageert op de verwarmings- en koelvraag. 

“In de toonzaal hebben we grote debieten nodig en dus hebben we gekozen voor Daikin Air handling units van 27 500m³/h. Deze zijn bovendien voorzien van een warmtewiel om aan warmte- en vochtrecuperatie te doen. Ook is de showroom voorzien van een DX verwarmings- en koelbatterij. Deze zorgt ervoor dat er in de winter warmte kan bijgegeven worden via het ventilatiesysteem en dat in de zomer de volledige toonzaal gekoeld wordt topkoeling”, aldus Nicolas Van Isterdal, zaakvoerder van studiebureau Vinco Engineering.  

Productieve werkomgeving 

Voor de kantoorruimtes werd er consequent gekozen voor het 3-pijpssysteem van Daikin. Deze zijn snel en individueel instelbaar. Via de onopvallende inbouwcassettes kan het ene bureel verwarmen terwijl het andere koelt.

“Voor burelen een absoluut topproduct”, bevestigt Van Isterdal.   

Ook een degelijke luchtventilatie is cruciaal voor een gezonde werkomgeving. De werkruimtes werden dan ook uitgerust met ventilatie units voorzien van een CO2-sensor zodanig dat er altijd voldoende verse lucht aanwezig is en de binnenluchtkwaliteit van een zeer hoog niveau is. 

Centrale regeling  

Een gebouw van dergelijke omvang met verschillende technieken heeft absoluut baat bij een centrale besturing en regeling. Voor het gebruiksgemak koos de uitbater dan ook voor de Intelligent Touch Manager van Daikin. Dankzij slim gebouwbeheer wordt het energieverbruik van het gebouw zo efficiënt en doeltreffend beheerd. 

De geïmplementeerde Daikin totaaloplossing in een notendop: 

  • 11 Air handling units  
  • Air handling units 27 500m³/h voor de showroom 
  • 130 kW geïntegreerde na-verwarming of koeling dankzij VRV Loop 
  • 4 VRV Loop by Daikin met continuous heating technologie 
  • 10 655 m³h verse lucht toevoer voor de werkruimte  
  • Plug & Play units, gemonteerd op het dak   
Kirsten Van Pee Team Manager, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre