Succesvolle integratie Daikin VRV IV systeem in een moderne nieuwbouw: hoofdkantoor MARIE MÉRO te Aalter

In de zomer van 2015 investeerde kledingmerk Marie Méro in een nieuwe hoofdzetel te Aalter. Bedoeling was om administratie, logistiek, ontwerp en showroom op één site onder te brengen. Architectenbureau Govaert-Vanhoutte nam de uitdaging aan en bouwde op de plaats van het oude magazijn een moderne nieuwbouw, die niet alleen esthetisch maar ook qua binnencomfort en energie-efficiëntie een hoogvlieger is geworden. Dit laatste werd mede mogelijk gemaakt door de installatie van een Daikin VRV IV systeem.

Het ontwerp is minimalistisch met gesloten zijgevels en achterzijde, die werden opgebouwd met een prefabstructuur en afgewerkt met betonnen gevelpanelen. Enige uitzondering op deze geslotenheid is een uitsparing aan de linkerzijde. Contrasterend is de volledig open voorgevel, die uit een met glas ingevulde staalconstructie bestaat. Om de zonnestraling wat in te perken en het gebouw een speels karakter te geven, werd een houten barrage voor de glasgevels geplaatst.

Teneinde het binnencomfort te allen tijde te kunnen garanderen, werd een VRV IV systeem van Daikin geïnstalleerd dat snel op de wisselende zonneschijn en interne bezettingsgraad kon inspelen. Het VRV IV systeem kent een variabele koelmiddeltemperatuurregeling die zich aan de afzonderlijke eisen van het gebouw aanpast en daarmee een hogere efficiëntie en grotere besparingen biedt. Het nieuwe continu-verwarmingssysteem houdt in dat het verwarmingssysteem van het gebouw niet meer onderbroken wordt op het moment dat de ontdooicyclus de ijsvorming verwijdert van de externe spoelen. Warmte die normaal verloren gaat in airconditioning en koeling wordt overgebracht naar een warmwatervoorziening of getransporteerd naar zones in een gebouw die verwarmd moeten worden. Hierdoor wordt het energieverbruik aanzienlijk verminderd.

Vanuit esthetisch oogpunt zorgden de satelliet inbouwmodellen type FXSQ van Daikin ervoor dat het minimalisme door de hele lijn werd doorgetrokken. Deze inbouwmodellen worden in het vals plafond geïnstalleerd zodat hun visuele impact tot een minimum wordt beperkt. De aan- en afvoer van lucht gebeurt via lijn- of wervelroosters in het strak afgewerkte plafond. Dankzij de geringe inbouwhoogte (245 mm) bieden de toestellen heel wat inbouwflexibiliteit. Ten slotte kan ook het luchtdebiet automatisch worden ingesteld, zodat altijd een optimaal debiet wordt gegenereerd, wat leidt tot een optimaal comfort.

Ruben Van der Elst, zaakvoerder bij Marie Mero, is meer dan tevreden: “Het systeem biedt medewerkers en klanten optimaal comfort zonder op te vallen, noch qua binnentoestelen, noch wat geluid of tocht betreft. Bovendien kent het een zeer eenvoudig beheer, dat geautomatiseerd werkt maar ook makkelijk manueel kan worden aangepast.” De Intelligent Touch Manager van Daikin is een budgetvriendelijk gebouwbeheerssysteem dat de gebruiker onder meer in staat stelt zijn energieconsumptie te verlagen in bepaalde zones die te veel energie verbruiken en een vergrendelfunctie te activeren die de units uitschakelt wanneer de vensters open staan.

Het volledige klimatiseringssysteem werd door installatiebedrijf Develtere geplaatst. Zaakvoerder Carlos Vande Vyvere geeft aan dat de opdracht best een uitdaging is geweest: “Gelukkige was er voldoende plaats enerzijds en waren de toestellen voldoende compact anderzijds om de plannen van de architect tot een goed einde te brengen.” Door middel van een 3D-simulatie op basis van de voorgelegde plannen, maakte de installateur een gedetailleerde offerte voor de volledige sleutel-op-de-deur installatie: van vloerverwarming tot klimaatbeheersing en verluchtingstoestellen. Over zijn keuze voor de warmtepompproducent voegt Vande Vyvere toe: “Voor de binnenklimaatregeling werken wij bijna uitsluitend met Daikin; de toestellen zijn immers kwalitatief en zeer betrouwbaar”.

Contacteer ons
Kirsten Van Pee Advanced Fair, dep. Two cents
Kirsten Van Pee Advanced Fair, dep. Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre