Overname van Fabrikant van Koel- en Vriesvitrines AHT

Uitbreiding van Cold Chain Producten en Versterken van Integratie Koelsystemen met Air Conditioning

Daikin Industries, Ltd. (Hoofdkantoor: Osaka, Japan, President en CEO: Masanori Togawa) heeft een akkoord bereikt voor de overname van AHT Group (Hoofdkantoor: Oostenrijk), een toonaangevend bedrijf in de commerciële koelingsmarkt in Europa.

De transactiewaarde bedraagt 881 miljoen euro (114,5 miljard yen bij een wisselkoers van 1 euro = 130 yen). Via haar dochteronderneming Daikin Europe N.V., (Hoofdkantoor: België, President: Masatsugu Minaka), zal Daikin alle bedrijfsaandelen van Bridgepoint (Hoofdkantoor: Verenigd Koninkrijk) verkrijgen, de aandeelhouder van Private Equity van AHT Group. De voltooiing van de overname is gepland voor januari 2019 na het afsluiten van alle noodzakelijke procedures.

In het strategisch management plan “Fusion 20” heeft Daikin prioritaire maatregelen vastgelegd om haar commerciële koude temperatuur toepassingen uit te breiden en om gebruik te maken van de milieuregelgeving met betrekking tot energiebesparing en koelmiddelen. In Europa is het bedrijf sinds 2000 begonnen met de verkoop van uiterst efficiënte koel- en vriessystemen voor supermarkten en buurtwinkels. Bovendien heeft Daikin in 2016 de Italiaanse koelfabrikant Zanotti overgenomen, die haar activiteiten uitbreidt richting industriële koelapparatuur voor voedselverwerking en magazijnopslag, in aanvulling op de koelapparatuur die wordt gebruikt in de scheepvaart, zoals zeecontainers en vrachtwagens en bestelwagens. Aan de andere kant zag Daikin de mogelijkheid voor een strategische versterking door haar positie uit te breiden richting de consumentgerichte bestemming van de koelketen, namelijk het segment koelvitrines.

AHT ontwikkelt, vervaardigt en verkoopt koel- en vriesvitrines die specifiek geschikt zijn voor handelaren in de voedingssector. AHT is marktleider omwille van de actieve lancering van nieuwe producten die beantwoorden aan de evoluerende winkelindelingen. Hierbij is AHT leider van het “plug-in” type vitrine segment.

Met deze overname voegt Daikin de AHT vitrines toe aan haar eigen breed assortiment aan producten, diensten en oplossingen op basis van haar airconditioning- koelapparatuur. Dit zal het bedrijf toelaten om een one-stop provider te worden die  de volledige coördinatie van airconditioning- en koelingsproducten aanbiedt. Er wordt verwacht dat deze overname de bedrijfsfundamenten van Daikin in Europa zal versterken en een volledige expansie van haar koelingsactiviteiten in de Verenigde Staten en Azië zal bevorderen, een regio met opmerkelijke groei in zowel de bevolking als de economische welvaart.

De koel- en vriesindustrie is een zeer sociale kwestie doordat het bijdraagt aan één van de cruciale uitdagingen op wereldniveau, namelijk de bewaring van voedsel en de vermindering van voedselverspilling, vooral in ontwikkelingslanden. De vriesindustrie biedt aan Daikin grote kansen om de geavanceerde technologieën te gebruiken die het heeft ontwikkeld, waaronder energiebesparende inverter technologie en de controle van koelmiddelen. Doordat de koelingsindustrie nauw verbonden is met de belangrijkste airconditioningactiviteiten van het bedrijf zijn de verwachtingen voor Daikin hooggespannen om synergieën te bereiken met de huidige activiteiten. Daikin heeft de intentie om nieuwe waarde te bieden door middel van service-oplossingen die gericht zijn op energie en milieu. Dit terwijl het bedrijf haar unieke bijdrage levert aan het oplossen van mondiale problemen.

1. Refrigeration Equipment Market

Er wordt gezegd dat de markt van koude temperatuur toepassingen een wereldwijde schaal heeft van 4 triljoen yen. Commerciële koeling, waartoe de supermarkten en discountwinkels behoren, wordt geschat op 1,7 triljoen yen. Met een marktwaarde van 500 miljard yen moet Europa enkel de Verenigde Staten laten voorgaan in omvang. Apparatuur voor winkelgebruik neemt ongeveer de helft hiervan in beslag, met een geschatte jaarlijkse groei van 5%. Gekoelde vitrines overtreffen vriesvitrines op het gebied van vervangingsfrequentie. Er wordt een jaarlijkse groei van 6% verwacht voor dit marktsegment.

De aankoop bij food retail stores is een belangrijke trend in ontwikkelde landen, waaronder Europa, waardoor dit aantal gestegen is ten opzichte van de voedselaankoop in speciaalzaken. Er wordt verwacht dat de uitbreiding van kleine tot middelgrote winkels en buurtwinkels in stedelijke gemeenschappen die van de grote retail stores in de buitenwijken zal overtreffen. Daarnaast zijn internetbedrijven, met name in China en de Verenigde Staten, ook betrokken in de food retail business, en wordt er een wereldwijde groei verwacht voor de food retail market.

2. Belang en Achtergrond van de Overname

Naast het leveren van airconditioners en diepvriezers aan supermarkten en buurtwinkels in Europa, heeft Daikin producten verkocht zoals onder andere apparatuur die wordt gebruikt in scheepscontainers alsook airconditioners voor opslagplaatsen waar levensmiddelen in worden bewaard. Als reactie op de recente marktveranderingen heeft het bedrijf in 2016 Zanotti overgenomen, een Italiaanse fabrikant. Via deze overname heeft Daikin gewerkt aan de bouw van een business foundation die oplossingen biedt in alle fases van de cold chain. Deze oplossingen omvatten onder andere het aanbieden van een breed assortiment aan koelapparatuur, variërend van industrieel gebruik tot overland transport en commercieel gebruik.

Daikin streeft ernaar om, naast haar conventionele producten, de vitrines van AHT te integreren in haar aanbod en om zo retailklanten te benaderen en vervolgens haar klantenbasis uit te breiden. Bovendien zullen de diensten, die zich uitstrekken van installatie van apparatuur, inbedrijfstelling tot onderheid, verder worden versterkt. Naast het algemene design van winkels, waaronder vitrines, streeft Daikin naar een uitbreiding van haar solutions business, zoals remote control en monitoring, failure prediction en voorstellen voor optimale controle voor het beheer van meerdere winkels.
Bovendien zal Daikin, naast air-conditioning, verwarming en applied systems, ook complete systemen kunnen aanbieden die de volledige cold chain dekken, gaande van voedselproductbeheer tot het klimaat van winkels. Dit terwijl het bedrijf zijn activiteiten als veelzijdige producent van air conditioning en refrigeration blijft versterken.

3. Benadering na de overname

Daikin heeft de intentie om de sterke business foundation en activiteiten van AHT verder uit te bouwen. In de toekomst is Daikin van plan om haar verkoop- en after-sales servicestructuur verder uit te breiden om zo een one-stop provider van koeling-, vries- en air conditioning apparatuur te worden voor de belangrijkste food retailers/detailhandelaren in levensmiddelen.

Contacteer ons
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre