Open Wervendag hoogtepunt: Energieneutraal Daikin Development Center in Gent

Open Wervendag hoogtepunt: Energieneutraal Daikin Development Center in Gent

Daikin Europe N.V. ontving gisteren heel wat bezoekers op de bouwwerf van zijn nieuwe ontwikkelingscentrum in Gent met ultramoderne testkamers voor duurzame warmtepompen. Deze energieneutrale nieuwbouw in Technologiepark Zwijnaarde wordt één van de meest innovatieve en duurzame Research & Development centra in Europa.

Investering van 140 miljoen euro

Een investering van 140 miljoen euro van marktleider Daikin Europe brengt alle R&D-activiteiten voor duurzame warmtepompverwarming en -koeling samen in één centraal kenniscentrum voor de regio Europa, Midden-Oosten en Afrika.

“Tijdens Open Wervendag kregen honderden geïnteresseerden de kans om een kijkje te nemen in de energieneutrale nieuwbouw van ons R&D-center. Van dichtbij konden bezoekers zien hoe we onze duurzame warmtepompen testen,” zegt Laurent Van Thournout, Deputy General Manager EMEA Development Center bij Daikin Europe. “Daikin kent een snelle groei door de stijgende vraag naar warmtepompen. Dit jaar zoeken we nog meer dan 120 nieuwe ingenieurs en technische profielen in Gent; ook pas afgestudeerden. We zien veel enthousiasme voor onze vacatures, want kandidaten willen tijdens hun carrière een steentje bijdragen aan een betere planeet.”

Hoogtepunten

De bouwwerf met prefab structuur, betonafwerking in uitvoering, en waar waterkerende stalen damwanden worden verwijderd, gaf de bezoeker een eerste blik op dit energieneutraal project. Bezoekers kregen bovendien een exclusieve inkijk in de ultramoderne testkamers. Ze ervaarden welke tests de Daikin warmtepompen ondergaan om een maximale kwaliteit te garanderen in extreme omstandigheden. Via een virtuele rondleiding kregen ze ook een voorproefje te zien van het eindresultaat.

Daikin-ingenieurs gaven er bijkomend uitleg over de toekomstige R&D-activiteiten en geïnteresseerden konden met medewerkers praten over de diverse jobkansen bij Daikin. Tegen 2025 werft Daikin Europe namelijk 5.000 nieuwe medewerkers aan voor hun verschillende sites in Gent, Oostende en Brussel.

Kerncijfers in een notendop:

 • Investeringsbedrag: € 140 miljoen
 • Totale grondoppervlakte: 30.600 m²
  • 12.000 m² voor laboratoria met 23 testkamers, verspreid over 6 verdiepingen
  • 13.000 m² voor kantoorruimte, verdeeld over 14 verdiepingen met 2 ondergrondse parkeerniveaus
  • Resterende ruimte is voor ondersteunende infrastructuur
 • Energieneutraal en voldoet aan de meest vooruitstrevende energie-efficiënte normen: nZEB en BREAAM Excellent label
 • Plaats voor 500 werknemers:
  • Verenigt alle Daikin R&D-medewerkers van Oostende en Gent
  • 120 collega’s aan te werven in 2023
 • 2024 = belangrijk jaar
  • Start testactiviteiten: lente
  • Voltooiing van de hele site: zomer
  • Verhuizing van alle R&D-activiteiten naar het nieuwe gebouw: najaar

Kandidaten

 • Voor concrete vacatures kunnen kandidaten terecht op careers.daikin.eu
 • Daikin recruitment policy contactpersoon: Greet Velghe - Tel. +32 495 489647

Meer beeldmateriaal is beschikbaar in de media gallerij op de Daikin-newsroom.

Dorien Debbaut Press Officer, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre