Nieuwe centrale keuken van Eurest uitgerust met totale HVAC-oplossing van Daikin  

Nieuwe centrale keuken van Eurest uitgerust met totale HVAC-oplossing van Daikin  

Ook in Luxemburg krijgt Daikin een voet aan de grond   

De Eurest Group, leider in grootkeuken en commerciële catering die actief is in alle sectoren van Luxemburg, heeft haar vestiging uitgebreid om de groeiende vraag naar cateringservices bij te benen. De nieuwe centrale keuken is tweemaal zo groot als haar voorganger, volledig aangepast aan de moderne technieken en produceert meer dan 5.000 maaltijden per dag. Het renovatieproject startte in 2020 en is sinds midden augustus operationeel. In dit industriële gebouw koos men voor de energie-efficiënte oplossingen van Daikin, om zo optimale werkomstandigheden te garanderen.  

Eurest is een onderdeel van de Compass Group Luxembourg. Samen zijn ze gevestigd in één groot gebouw om de verbondenheid binnen de groep te versterken. Het Eurest-gedeelte is volledig gerenoveerd. De 400m² kantoorruimte biedt plaats aan zo’n 60 medewerkers. De keuken inclusief koelruimtes, controlekamers en opslagruimte is goed voor zo’n 1600m². Voor iedere ruimte werd er een specifieke Daikin oplossing voorzien, volledig aangepast aan de behoeften van de werknemers.  

Duurzame warmteterugwinning  

Een kantoorgebouw en werkruimte ventileren met een maximum aan comfort en een minimum aan energiekosten, gebeurt het best via ventilatie met warmteterugwinning. De warmte van de binnenlucht gaat niet verloren maar wordt gerecupereerd om de aangevoerde buitenlucht op te warmen. Het gekozen Daikin HRV-systeem gaat zelfs nog een stap verder: het zorgt voor optimaal evenwicht tussen binnen- en buitentemperatuur, en luchtvochtigheid. Een oplossing dat in de grootkeuken zeker en vast voordelen heeft. Zo wordt de geproduceerde warmte in de Eurest-keuken gerecupereerd om aangevoerde lucht in andere ruimtes zoals de gangen en de kantoren te verwarmen.  

VRV – systeem voor aangenaam klimaat en optimaal gebouwbeheer  

Voor de kantoorruimte en refter is er gekozen voor de Daikin VRV-toepassing met een lucht-luchtwarmtepomp in elk kantoor. Het gaat hier om vloermodellen die ideaal zijn voor ruimtes met hoge plafonds. De units verwarmen en koelen optimaal rondom het toestel, dicht bij de vloer, en garanderen zo een aangename werkomgeving. De stijlvolle moderne omkasting is afgewerkt in wit en grijs waardoor ze passen in elk interieur.   

De serverruimte vereist een continue klimaatregeling in alle omstandigheden. Met de Daikin Sky Air oplossing werkt de koeling het hele jaar door efficiënt en kostenbesparend.  

Welke uitdagingen lagen er op tafel?  

Niet alleen timing en luchtkwaliteit maar ook het geluidsniveau zorgde voor de nodige uitdagingen. De installatie moest operationeel zijn op 14 augustus 2023, en de luchtbehandelingsunits moesten worden aangepast om aan de specifieke eisen van de keuken te voldoen. Specifieke geluidsdempers waren nodig om te voldoen aan de akoestische vereisten van Luxemburg. 

“De AHU's zijn groot, dus moest de kleine module boven de keukens worden verplaatst om plaats te bieden aan de twee grote op de tussenverdieping. De modules voor de grote AHU's werden aangepast en afzonderlijk geleverd om binnen een paar millimeters van de deuropeningen te passen. De units zijn daarom smaller en iets hoger dan normaal. Ze zijn ook uitgerust met speciale filters voor keukens om de luchtkwaliteit te garanderen”, verduidelijkt Emmanuel Carta – Verantwoordelijke koeling bij ELCO.  

Snelle kwaliteitsvolle service  

Rekening houdend met bovenstaande uitdagingen ging Daikin aan de slag om de best mogelijke oplossingen voor te kunnen stellen. Samen met de installateur en projectontwikkelaar zaten ze rond de tafel en werd alles in detail besproken.  

"Daikin leverde een financiële en technische inspanning om een oplossing te bieden die aan alle technische vereisten voldeed. De klant kreeg dus echt goede apparatuur tegen een zeer eerlijke prijs, en dat is ideaal! De klant is tevreden, wij zijn tevreden, het is een win-winsituatie”, benadrukt Emmanuel Carta.  

Nauwe samenwerking garandeert hoogwaardige aflevering  

Voor Daikin is dit een eerste referentie in Luxemburg op vlak van ventilatie-oplossingen. Een project dat in eerste instantie afgesloten werd voor de HVAC–totaaloplossing in de kantoren. De installateur, Elco – gespecialiseerd in koeling en ventilatie – ging vervolgens in gesprek met Daikin over prijzen, technische specificaties en de grootte van de installatie. Daikin kon antwoord bieden op de vraag en bijkomend een extra deel van het project op zich nemen.   

“De succesvolle afronding van dit project benadrukt de sterke relatie, reputatie en efficiëntie van Daikin als betrouwbare partner voor complexe HVAC-oplossingen. Dit project dient als een inspirerende referentie voor toekomstige ventilatie- en airconditioningprojecten in de regio”, besluit Patrice Varoqui, Coordinator Luxemburg Office bij Daikin.  
Dorien Debbaut
Dorien Debbaut Press Officer, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre