Marktleider Daikin investeert om in te spelen op groeiversnelling in Europese warmtepompcategorie (+20% CAGR)

"Ambitieuze investeringen in productiecapaciteit en R&D zullen Daikin Europe in staat stellen zijn markt- en productleiderschap uit te breiden", zegt Patrick Crombez van Daikin Europe

Marktleider Daikin Europe ziet een buigpunt in de Europese markt voor hydronische warmtepompen, met groeipercentages die naar verwachting zullen stijgen van 10% CAGR tot 20% CAGR. Dat zal leiden tot jaarlijkse warmtepompinstallaties tot 4 miljoen warmtepompen tegen 2030, tegenover 1 miljoen in 2021. Daikin Europe reageert hierop door te investeren in productie- en innovatiecapaciteit, opslag en logistiek en meer opleiding voor installateurs en onderhoudstechnici in de hele EMEA-regio. Patrick Crombez, General Manager Heating and Renewables bij Daikin: "De omschakeling van onze verwarmingssystemen naar warmtepompen betekent een historische transformatie naar een koolstofarme verwarming, met voordelen voor de klimaatverandering, maar ook een gezondere leefomgeving. We zijn er trots op dat we deze transformatie in Europa mogen leiden."

De afdeling 'Heating & Renewables' van Daikin Europe groeit snel en doet het - als Europees marktleider in deze categorie - beter dan de groei van de Europese warmtepompcategorie. 

"Voor ons is 2021 een keerpunt geweest voor warmtepompen", zegt Patrick Crombez. "Consumenten en beleidsmakers zijn nog nooit zo enthousiast geweest over het koolstofvrij maken van verwarmingssystemen."

In het afgelopen decennium is de Europese markt voor warmtepompen sterk gegroeid, met een jaarlijks groeipercentage van 10% (CAGR) van 2011 tot 2020, resulterend in de verwachte installatie van 1 miljoen warmtepompen in 2021.

In de komende jaren verwacht Daikin - in lijn met andere sectordeskundigen - een sterke versnelling in de toepassing van warmtepompen. Tegen 2030 verwacht het bedrijf dat er elk jaar 4 miljoen warmtepompen zullen worden geïnstalleerd, wat neerkomt op een jaarlijks groeipercentage (CAGR) van 20%.

Op dat moment zal 1 op de 3 geïnstalleerde verwarmingssystemen een warmtepomp zijn, tegenover 1 op de 10 in 2020. Hoewel dit een sterke groei is in vergelijking met de voorbije jaren, beschouwt Daikin Europe dit als het minimum om de overgang naar een koolstofvrije residentiële verwarmingsmarkt in Europa te verzekeren.

Patrick Crombez: "Uit alle beschikbare gegevens blijkt duidelijk dat de invoering van warmtepompen dit jaar een buigpunt bereikt en dat de nu al robuuste groei van de categorie alleen maar zal versnellen."

Een belangrijke stimulans voor de groei van warmtepompen is de invoering van wetgeving voor nieuwbouw in veel Europese landen, variërend van algemene regelgeving in Frankrijk zoals RT2012 (waarin een nieuwe minimumnorm voor de thermische isolatie van woningen is vastgelegd), tot een verbod op verbrandingsketels in Nederland.

Bovendien hebben stimuleringsmaatregelen in Frankrijk, Duitsland en Italië met succes de aantrekkingskracht van warmtepompen op de vervangings- en renovatiemarkt vergroot.

Tegelijkertijd heeft de warmtepomptechnologie zich zodanig ontwikkeld dat warmtepompen een aantrekkelijke optie zijn geworden: de komst van "warmtepompen met hoge temperatuur" betekent dat bestaande verwarmingsketels op fossiele brandstoffen kunnen worden vervangen zonder dat de bestaande radiatoren aangepast moeten worden.

Daikin Europe investeert in productiecapaciteit, innovatie

Marktleider Daikin wil zijn Europese verwarmingsproductie in de komende jaren meer dan verdrievoudigen en verwacht dat verwarmingsactiviteiten tegen 2025 een van de belangrijkste pijlers van de inkomsten van Daikin zullen worden.

Vandaag zijn 5 van de 14 EMEA-fabrieken van Daikin gewijd aan de productie van warmtepompen. Alle warmtepompen van Daikin die in Europa worden verkocht, worden ontwikkeld en geproduceerd in Europa, met de belangrijkste fabrieken van Daikin in Duitsland, België en Tsjechië.

Een onlangs aangekondigd investeringsplan voor de komende 5 jaar omvat een aanzienlijke investering in de categorie warmtepompen. 

Patrick Crombez, Daikin Europe merkt op: "Zonder een gedetailleerde opsplitsing van onze investeringen te geven, zal een aanzienlijk deel van de geplande 840 miljoen EUR investering van Daikin EMEA in de komende 5 jaar worden toegewezen aan warmtepompen. Dit zal ons in staat stellen ons Europees marktleiderschap in warmtepompen uit te breiden." 

Een deel van de investering is bedoeld om de productiecapaciteit uit te breiden om aan de vraag te kunnen blijven voldoen. Een ander investeringsgebied is de geplande bouw van een geavanceerd ontwikkelingscomplex 'European Development Center (EDC)' in Gent, België, waardoor Daikin zijn leiderschap op het gebied van innovatie kan versterken en een snellere en bredere ontwikkeling van warmtepompen mogelijk wordt. Het EDC-complex vertegenwoordigt een investering van 140 miljoen euro, zal plaatselijk 380 banen opleveren en zal ook fungeren als het wereldwijde centrum voor de ontwikkeling van verwarmingsproducten van Daikin.

Daikin Europe breidt Europese opslag, opleiding en leveringen uit om de overgang naar koolstofvrije verwarming te ondersteunen. In 2021 zal Daikin Europe 1,5 miljoen warmtepompen produceren (residentiële, commerciële en industriële hydronische warmtepompen die binnen de EU worden geproduceerd). 

Het bedrijf verwerkt momenteel zo'n 71.000 leveringen per dag vanuit 30 magazijnen in heel Europa, en het is klaar om dit op te schalen om aan de vraag te voldoen. 

Patrick Crombez licht toe: "In de komende jaren zullen wij ons aantal magazijnen uitbreiden om de leveringsafstand naar onze klanten te verkleinen. Dankzij onze geïntegreerde aanpak van voorraad- en magazijnbeheer kunnen we voorraden sneller verplaatsen, betere service bieden en de logistieke kosten verlagen." 

Ten slotte biedt Daikin Europe ondersteuning en opleiding aan installateurs in 54 opleidingscentra in heel Europa. De opleidingen gaan van starterscursussen over de installatie van warmtepompen en de technologie van directe expansie tot cursussen voor gevorderde probleemoplossing en servicecontroles bij nieuwe producten. 

Patrick Crombez: "Ondanks de moeilijke omstandigheden als gevolg van COVID-19 zijn we er trots op te kunnen melden dat het aantal cursisten - zowel online als in het echt - in 2020 is verdubbeld. Onze investeringen versterken ons bestaande productie- en distributienetwerk en stellen ons in staat het volgende decennium met vertrouwen en enthousiasme tegemoet te zien." 

Bijdragen aan "een historische overgang"

De investeringen en groeiplannen van Daikin Europe Heating and Renewables passen in de visie van Daikin om residentiële verwarming in heel Europa koolstofvrij te maken. Aangezien residentiële verwarming op basis van fossiele brandstoffen in belangrijke mate bijdraagt tot de uitstoot van broeikasgassen, zal Europa dankzij deze omschakeling zijn ambitieuze emissiereductiedoelstellingen voor 2030 kunnen halen.

Patrick Crombez stelt: "De komende jaren zullen cruciaal worden om de verwarming van residentiële en commerciële gebouwen koolstofvrij te maken. Het is een historische overgang die zal bijdragen tot een stabiel klimaat, veiligere en gezondere huizen en betaalbaardere energierekeningen. We zijn er trots op en we kunnen niet enthousiaster zijn om het voortouw te nemen bij deze overgang in Europa."

Over Daikin Europe

Daikin Europe N.V. is een belangrijke Europese producent van airconditioners, warmtepompen en koelsystemen met ongeveer 10.000 werknemers over heel Europa en 14 grote productie-units in België, Tsjechië, Duitsland, Italië, Turkije, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk.

Daikin is wereldwijd befaamd voor zijn innovatieve rol in productontwikkeling en de ongeëvenaarde kwaliteit en veelzijdigheid van zijn geïntegreerde oplossingen. Met meer dan 90 jaar ervaring in het ontwerp en de productie van verwarm- en koeltechnologie is Daikin marktleider op het vlak van warmtepompen.

Kirsten Van Pee Team Manager, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre