Logistiek centrum in Zeebrugge kiest voor totale Daikin HVAC-oplossing

Logistiek centrum in Zeebrugge kiest voor totale Daikin HVAC-oplossing

De haven van Zeebrugge is een logistieke site rijker. Intervest Offices & Warehouses investeerde in een state-of-the-art platform om goederen per container naar Europa in te voeren of omgekeerd. De eerste steen werd gelegd in 2021. Een jaar later werd het project opgeleverd. Het resultaat is een 76.000m² groot logistiek park waar optimaal binnenklimaat gegarandeerd wordt dankzij de energiezuinige producten van Daikin.  

De site die is opgedeeld in tien loodsen met elk tien laad- en loskades en instapklare kantoorfaciliteiten, is een van de grootste logistieke projecten in West-Vlaanderen. Naast de loodsen zijn er ook een containerstalplaats van 22.000 m², een hoofdkantoor, een parking voor 200 personenwagens, een wacht- en drop off-zone voor vrachtwagens voorzien. Intervest richt zich met deze investering op het aantrekken en huisvesten van zowel Chinese als internationale logistieke spelers die goederen per container wereldwijd naar Europa invoeren of omgekeerd. De focus ligt daarbij in eerste instantie op e-commerce, automotive en voeding. 

HVAC-totaaloplossing voor optimaal comfort  

Voor een industriële ruimte zoals deze – waar kantoren en loodsen gecombineerd worden – lag de uitdaging in het vinden van de juiste verwarming- en koelingsoplossing voor de verschillende type ruimtes. Door te kiezen voor de totaaloplossingen van Daikin wordt optimaal binnenklimaat gegarandeerd. Zo zijn het hoofdkantoor en de kantoren in de hallen voorzien van een VRV-systeem met heat recovery en bijhorende binnenunits. De loodsen - samen goed voor een totale oppervlakte van zo’n 7.000 m² - worden opgewarmd en gekoeld via tien centrale lucht-waterwarmtepompen van elk 400 kW.  

“De warmtepompen installeren op het dak was een stevige klus met een strakke timing. We hebben bovendien maar liefst drie kilometer aan leidingen geplaatst zodat iedere hal van de nodige luchtverhitters voorzien kon worden”, zegt Thomas Claeren, Gedelegeerd Bestuurder van Develtere. 

Productieve werkomgeving gegarandeerd 

Voor de kantoorruimtes werd er consequent gekozen voor het Daikin VRV-systeem met heat recovery. Het is belangrijk om de binnentemperatuur op het perfecte peil te houden om het comfort van de medewerkers te optimaliseren. Zo moet het mogelijk zijn om het hele jaar door de ruimtes te verwarmen en koelen dankzij de individueel instelbare inbouwtoestellen.  

Voor de warehouses is het uitermate belangrijke dat de temperatuur in de winter op een constante temperatuur wordt gehouden. De enige juiste oplossing is telkens een centraal lucht-watersysteem vanwege het grote benodigde vermogen. Er wordt daarom geopteerd voor warmtepompen in combinatie met luchtverhitters. 

“Door de grootte van de loodsen hebben we goed moeten nadenken over het te gebruiken systeem. Het vermogen dat per hal nodig is, is van zo’n aanzienlijke vorm dat we uiteindelijk zijn uitgekomen bij de lucht-waterwarmtepompoplossingen. De juiste temperatuur wordt gewaarborgd, net als de binnenluchtkwaliteit en het werkcomfort. Dit project is bovendien BREEAM gecertificeerd (label Excellent) wat ook een grote meerwaarde betekent”, stelt Frank Devenyn (studiebureau Ingenium).   

Efficiënte regeling via I-Touch Manager  

Door de grote omvang van het volledige gebouw is het natuurlijk interessant om dit vanuit een centrale plek te kunnen beheren. De eigenaar koos voor de Intelligent Touch Manager van Daikin omdat deze alle klimaatregelingsunits verzamelt in één systeem. Via de interface wordt het gebouw op een energie-efficiënte manier beheerd. Het geeft aan welke unit of zone de meeste energie verbruikt, zodat de nodige actie ondernomen kan worden om het verbruik te verlagen en energieverspilling tegen te gaan. Wat voor een industriële site als deze een groot voordeel is.  

Nauwe samenwerking garandeert snelle installatie  

De grootste uitdaging aan dit project was de timing. Het volledige project moest afgewerkt worden op één jaar tijd en dit betekende korte deadlines voor de installatie van de verwarmingsoplossingen. Een goede communicatie tussen de fabrikant, installateur en het studiebureau zijn daarbij primordiaal. Welke systeem wordt er gekozen en hoe kan dit zo efficiënt mogelijk geïnstalleerd worden? Het VRV-systeem is een prijstechnische oplossing die de installateur het nodige installatiegemak geeft net als de centrale lucht-waterwarmtepompen in de loodsen. Het resultaat is een geoptimaliseerd systeem met eenvoudige opbouw dat voldoet aan de wensen van de klant.  

"Om de uitvoering heel snel te laten verlopen, hebben we ervoor gekozen om vooraf de circulatiepomp en het buffervat op de warmtepompen te monteren in onze Daikin-fabriek. Voor elke hal werd er in de werkplaats van de installateur een chassis voorbereid waarop de benodigde appendages (zoals filters en kraanwerk) al gemonteerd zijn. Dit zorgde ervoor dat een snellere installatietijd van de warmtepompen gegarandeerd kon worden”, besluit Kris Mertens, Product Manager bij Daikin.  

De Daikin HVAC totaaloplossing samengevat:  

  • Fossielvrije en klimaatneutrale oplossing 
  • 10 lucht-waterwarmtepompen van elk 400 kW voor klimatisatie van de hallen 
  • VRV met warmterecuperatie voor hoofdkantoor 
  • Gelijktijdig koelen en verwarmen in de kantoren met warmterecuperatie  
  • Alle ingezette warmtepompen maken gebruik van het lage GWP-koelmiddel R32  
  • Centrale regeling via Cloud controller 
Dorien Debbaut
Dorien Debbaut Press Officer, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre