Hoe het HVAC-systeem bijdraagt aan een duurzaam bouwproject

Op de industriezone Ravenshout in Beringen nam Schoeller Allibert recent een nieuwe productiehal annex kantoorruimte in gebruik. Bouwheer Blue Oceans XL verhuurt dit opmerkelijke, in beton opgetrokken, gebouw aan de producent van kunststof verpakkingen. Dankzij verschillende oplossingen (SWW-productie, ventilatiesysteem, warmterecuperatie…) uit het Daikin-portfolio op maat te combineren kwam een duurzaam en coherent HVAC-totaalconcept tot stand.

Duurzaamheid voorop

Ludo Gielen, zaakvoerder van Blue Oceans XL, is één van de eerste bedrijfsleiders in ons land die brainstormde over circulaire economie en duurzaamheid. Hij ademt als het ware herbruikbare grondstoffen. Vanuit deze ideologie werd het bouwproject voor Schoeller Allibert uitgewerkt. Bij al de gebruikte materialen en systemen stond duurzaamheid voorop. Zo werd het gebouw volledig opgetrokken in beton omwille van de duurzame eigenschappen en werd er uitgebreid aandacht besteed aan een durabel HVAC-systeem.

Eindklant ontzorgen

Het Daikin VRV-systeem met warmterecuperatie bleek ideaal voor dit project. Een driepijpssysteem, dat zowel de vloerverwarming voedt via een aantal warmwaterhydroboxes, als de Daikin plafondonderbouwtoestellen die voor koeling of bijverwarming zorgen. Met het Daikin VRV IV Heat Recovery systeem kan elk binnentoestel onafhankelijk koelen of verwarmen volgens de momentane noden van de zone in kwestie. In een latere fase zullen in de productieruimte van het gebouw nieuwe spuitgietmachines worden geïnstalleerd. Deze zullen aanzienlijke hoeveelheden warmte vrijgeven. Via een hydraulisch circuit zal er warmte kunnen worden gerecupereerd tussen de productieruimte en de kantoren in het winterseizoen. Er werd eveneens een ventilatiesysteem – met luchtgroepen met warmterecuperatiewiel van Daikin – geïnstalleerd. “Doordat Daikin het totaal HVAC- en controlepakket kan aanbieden, zijn alle onderdelen perfect op elkaar afgestemd, wat de eindklant en installateur een stuk ontzorgt. Dankzij het I-Touch Manager systeem kan hij de verwarming, koeling en ventilatie via een centraal punt sturen, maar ook het comfortniveau continu monitoren”, stelt Lieven Verstaen, productmanager Daikin Belgium.

Afvoerleidingen integraal in welfsels verwerkt

De Daikin-klimaatunits (plafond onderbouw cassettes type FXUQ) werden op een bijzondere manier tegen de betonnen plafonds ingewerkt. Aangezien de bouwheer wou dat er geen enkele leiding zichtbaar bleef, werden de compacte koelleidingen maar ook de condenswater-afvoerleidingen volledig ingewerkt in de structuur van de zichtbare betonnen welfsels.   

Duurzaam en coherent totaalconcept

Voor aanvang van de werkzaamheden werd, via speciale software, een simulatie gemaakt van dit project. Deze wees uit dat de kost per m² op jaarbasis voor koelen, ventileren en verwarmen 5 à 5,50 euro zou bedragen. Dit zonder rekening te houden met de (later volgende) warmterecuperatie. Hiermee mag dit gerust een modelproject genoemd worden: het comfortgevoel kan in alle ruimtes en omstandigheden optimaal worden verzekerd. “Door verschillende HVAC-oplossingen (SWW-productie, ventilatiesysteem, warmterecuperatie…) uit het Daikin-portfolio te combineren is een duurzaam en coherent totaalconcept tot stand gekomen”, besluit Lieven Verstaen.

Over het project 

-          Installatiebedrijf: Daikin-partner Clima & Partners uit Wommelgem
-          Hoofdaannemer: Industriebouw De Pelsmaeker uit Westerlo
-          Bijzondere architecturale concept met in het dak twee gigantische buitenbogen
-          6.500 m² productie- en opslagruimte
-          Sales & Innovation center van 1.200 m²
-          Hypermodern uitgerust trainingscenter op de bovenste verdieping

Contacteer ons
Kirsten Van Pee Senior Project Manager, Two cents
Kirsten Van Pee Senior Project Manager, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre