Energiezuinige oplossing van Daikin voor optimaal warmtecomfort en sanitair warm water 

Energiezuinige oplossing van Daikin voor optimaal warmtecomfort en sanitair warm water 

Case residentiële nieuwbouwwoning in Charleroi

Voor een ééngezinswoning in Rèves, Charleroi werd er gekozen voor de verwarmings- en koelingsoplossingen van Daikin. De installateur Air Evolution pakte de nieuwbouwwoning doordacht aan en installeerde een Daikin Altherma lage temperatuur lucht-waterwarmtepomp voor de vloerverwarming en het sanitair warm water en vijf Stylish lucht-luchtwarmtepompen voor de koeling in de woon- en slaapkamers. Ontdek hieronder hoe het bouwproject vorm kreeg.  

De eengezinswoning van Pierre Henry, waarvan de werken volledig zijn afgerond, is ideaal voor een gezin van vier personen. Het huis past naadloos bij de omgeving en heeft een prachtig vrij uitzicht. De constructie is traditioneel, met witte bepleistering over de isolatie en een klein dak tegen oververhitting in de zomer.  

Een woning die klaar is voor de toekomst   

De eigenaar, Pierre Henry, is een echte duizendpoot, die zelf voor de speciale technieken in zijn woning heeft gezorgd. Zo installeerde hij de vloerverwarming en ventilatie met dubbele luchtstroom (VMC). Met een afgiftesysteem voor verwarming op lage temperatuur leek het hem logisch om voor een warmtepomp te kiezen. Bovendien wilde hij zijn huis ook uitrusten met zonnepanelen om energieonafhankelijker te zijn.  

Een warmtepomp, de logische keuze in een nieuwbouwwoning  

Kiezen voor een warmtepomp is bij een nieuwbouw de voor de hand liggende keuze om het energieverbruik en het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen. De woning voorzien van zonnepanelen is ook de moeite waard. Zij kunnen de warmtepomp voorzien van elektriciteit, zodat het gebouw gedeeltelijk zelfvoorzienend wordt. Niet alleen goed voor de energiefactuur maar ook voor het milieu.  

Daikin Altherma LT voor verwarming en productie sanitair warm water   

Air Evolution installeerde een Daikin Altherma met lage temperatuur voor de vloerverwarming in combinatie met een 500 L zonneboiler voor de productie van sanitair warm water. Zonne-energie is de groene energie bij uitstek. Het buffervat is aan de ene kant aangesloten op de zonneboiler en warmtepomp en aan de andere kant op de vloerverwarming en het sanitair. Een temperatuursensor zorgt ervoor dat de temperatuur in het buffervat altijd rond de 50°C schommelt. Is het zonnig weer, dan warmt het water op. Schijnt de zon niet? Dan neemt de warmtepomp over. Zo verwarmt het gezin op elk moment duurzaam zonder in te boeten op comfort.  

Daikin Stylish lucht-luchtwarmtepompen voor optimale koeling én verwarming  

Voor de koeling van de woon- en slaapkamers viel de keuze op vijf multi-split omkeerbare Stylish lucht-luchtwarmtepompen. Omdat het huis zeer goed geïsoleerd is, hebben de slaapkamers maar weinig verwarming nodig. Dit type warmtepomp was dus de voor de hand liggende keuze vanwege haar flexibiliteit en efficiëntie. De lucht-luchtwarmtepompen worden voornamelijk gebruikt om de slaapkamers en woonkamer in de zomer te koelen. Tijdens de koudste periodes van het jaar of in de tussenseizoenen leveren ze extra verwarming.  

“Qua prestaties en energie-efficiëntie is de combinatie van deze twee types warmtepompen ideaal in nieuwbouwwoningen. De eigenaar voorziet de verschillende ruimtes in zijn woning van de juiste temperatuur en geniet zo te allen tijde van optimaal comfort”, besluit Lieven Verstaen, Senior Manager Product Management & Training. 
Dorien Debbaut
Dorien Debbaut Press Officer, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre