De Online Controller van Daikin biedt comfort in huis vanop afstand

Nieuwe gateway geeft huiseigenaren meer controle over hun verwarming

De Online Controller van Daikin geeft huiseigenaren de vrijheid om het verwarmings- en koelingssysteem in hun huis vanop afstand te beheren, hetgeen resulteert in een optimale klimaatregeling en een lager energieverbruik. Vanaf de zomer van 2017 kunnen gebruikers hun verwarming en productie van sanitair warm water via een gateway vanop afstand bedienen, plannen en opvolgen. 

Een geconnecteerde oplossing

Het nieuwste product van de fabrikant stelt huiseigenaren in staat om hun warmtepompproducten van het gamma Daikin Altherma vanop een afstand te bedienen en ze aan te sluiten op een slim net of op fotovoltaïsche zonnepanelen. Met dit systeem kan zonne-energie worden gebruikt tijdens de volledige werking van de warmtepomp en van de compacte, op de wand gemonteerde gascondensatieketel van Daikin. Zo wordt het energieverbruik geminimaliseerd en wordt op de werkingskosten bespaard.

Programmeren

De adapter, die in twee versies beschikbaar is, fungeert als gateway tussen de smartphone app van Daikin en het volledige assortiment Daikin Altherma-units, inclusief de LT Split, Monobloc, geothermische warmtepomp, hybride warmtepomp en de hybride warmtepomp + multisysteem. De nieuwe adapter kan één of meerdere units aansturen en stelt zo bewoners in staat om de status van de verwarming en het sanitair warm water te controleren, de bedrijfsmodus en de temperatuur te kiezen en instellingen vooraf te programmeren.

Met de nieuwe adapter kunnen gebruikers hun unit ook op een slim net of op fotovoltaïsche panelen aansluiten. Deze functie optimaliseert het verbruik van de energie die binnen de thermische buffer door fotovoltaïsche cellen gegenereerd wordt (bv. tank voor sanitair warm water, ingestelde temperatuur voor verwarming / koeling van de ruimtes).

Bediening

De adapter zelf is een eenvoudige SMART-kast die als wandmodel geplaatst wordt. Zodra deze aangesloten is, wordt de beste bedrijfsmodus gekozen op basis van de aanwezige omstandigheden voor energieopwekking. Het doel is om het eigen energieverbruik dat door de fotovoltaïsche panelen wordt gegenereerd te maximaliseren en het vermogen dat naar het net gaat te minimaliseren. Dankzij de alternatieve aansluiting op een slim net kan de unit via een extern signaal aangestuurd worden.

Daarvoor zijn er vier bedrijfsmodi:

  1. “Vrije bedrijfsmodus” - De unit werkt volgens de instellingen en het programma van de eigenaar.
  2. Modus “gedwongen UIT” - De buitenunit en de elektrische verwarming worden uitgeschakeld om het verbruik bij piekuurtarieven te verlagen.
  3. Modus “aanbevolen AAN” - De unit start met de productie van sanitair warm water, verwarming of koeling van ruimtes om fotovoltaïsche energie te gebruiken. Installateurs stellen via de webinterface een vast verbruik van de unit in. De compressoroutput en/of elektrische verwarming worden bijgesteld als het energieverbruik hoger wordt dan die beperking of de aanbevolen auto adaptieve beperking. Deze laatste stelt de vermogensbeperking automatisch in op basis van het gemeten vermogen dat naar het net gaat. De beperking is ingesteld om maximaal gebruik te maken van fotovoltaïsche energie en zo weinig mogelijk energie naar het net te laten gaan.
  4. Modus “gedwongen AAN” - Een unit start met de productie van sanitair warm water, verwarming of koeling van ruimtes om maximaal gebruik te maken van fotovoltaïsche energie. Er is geen beperking op het verbruik van de unit.

De volgende elementen kunnen via de webinterface bij installatie geconfigureerd worden:

  • Statisch IP-adres (indien nodig)
  • Parameterinstelling van aansluiting fotovoltaïsch systeem / slim net
  • Bufferselectie (sanitair warm water en verwarming/koeling van ruimtes OF uitsluitend sanitair warm water)
  • Activatie van hulpverwarming en oververhitter als buffer
  • Regeling van de verbruiksbeperking
  • Regeling van de impulsen (in de behuizing zit een elektrische meter voor auto adaptieve beperking)

Plug-en-play-aansluiting

Om de installatie te vereenvoudigen, is aansluiting op het Ethernet mogelijk zonder de behuizing te openen. ‘Voorgevormde booropeningen’ vereenvoudigen de bekabeling en zorgen ervoor dat de kabels niet te veel gespannen zijn. Zo worden de aansluitingen maximaal beschermd en wordt een betrouwbare werking gegarandeerd.

Instellingen opvolgen en beheren

Met de afstandsbediening kunnen gebruikers op het dashboard van de app vanaf meerdere locaties de status van de unit en de temperatuur van de huishoudelijke warmwatertank op een gebruiksvriendelijke manier bekijken en het verbruik opvolgen. Het systeem is ook compatibel met IFTTT zodat het op apparatuur van derden kan worden aangesloten (bv. thermostaat en lichten)

De nieuwste innovatie van Daikin op het vlak van slimme bediening biedt huishoudens volledige controle. Zo sluiten de DAIKIN producten nu nog beter aan bij de levensstijl van de individuele gebruikers.

De online app is vanaf juni 2017 beschikbaar in de App Store van Apple en op Google Play. 

Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre