Daikin warmtepompen met slimme sturing doen energiefactuur dalen

Daikin warmtepompen met slimme sturing doen energiefactuur dalen

Vanaf 1 januari 2023 is er met het capaciteitstarief een taxshift op elektriciteit. Tachtig procent van de netkosten wordt vanaf dan berekend op basis van het piekvermogen die de particulier van het net vraagt. Vooral ’s avonds is het risico op pieken hoog. Tijdens het koken wanneer meerdere toestellen tegelijkertijd gebruikt worden, terwijl ook nog de wasmachine, verlichting en de verwarming aanstaan. Zuinige elektrische apparaten met slimme sturing helpen om op die momenten het piekverbruik te beperken. Denk niet enkel aan een slimme wasmachine maar houdt ook de verwarming onder controle. Zo zijn er de Daikin Altherma-warmtepompen met slimme sturing als verwarmingsoplossing.  

Elektriciteit besparen met slimme sturing  

Het wegvallen van de terugdraaiende teller, het uitsluitend nachttarief en de invoering van het capaciteitstarief hebben een grote impact op de elektriciteitskosten. Wie over een digitale meter beschikt, vermijdt vanaf 2023 best pieken in het elektriciteitsverbruik. Dit kan door elektrische apparaten op verschillende momenten aan te schakelen. De wasmachine en droogkast niet tegelijkertijd gebruiken, programmeren en inplannen op tijdstippen dat het energieverbruik laagt ligt zijn enkele voorbeelden.  

Kiezen voor zuinige elektrische apparaten is de boodschap. Ook om de woning te verwarmen zijn er duurzamere oplossingen. De elektrische boiler vervangen door een warmtepompboiler bijvoorbeeld of de verouderde elektrische verwarming door een warmtepomp met slimme sturing. 

Slimme sturing van warmtepompen 

Warmtepompen kunnen ook voor een hogere piek zorgen. Het afvlakken van die piek door slimme sturing, beperkt het piekverbruik en heeft een gunstig effect op de energiefactuur. Steeds meer warmtepompen beschikken over slimme sturing waarbij ze op de juiste momenten automatisch aan- en uitschakelen.  

Zelfverbruik maximaliseren met zonnepanelen  

Om te besparen en de energiefactuur laat te houden, komt het erop aan om het zelfverbruik te maximaliseren. De warmtepomp aansluiten op zonnepanelen blijft een goed idee. Nu de digitale meter niet meer terugdraait, is het aangeraden om de opgewekte energie van de zonnepanelen onmiddellijk te verbruiken.   

Daikin beschikt over een speciale Smart Grid-module die een link vormt tussen de Altherma-warmtepomp, de digitale teller en de zonnepanelen.  Deze controleert de injectie op het net en sluit aan de hand daarvan de Smart Grid-contacten aan of uit die de Daikin Altherma aansturen. Afhankelijk van het type warmtepomp, wordt met gratis zonne-energie het water in het systeem opgewarmd tot 60 à 80°C. Dit warmwater kan in specifieke gevallen gebruikt worden om een ruimte gratis te verwarmen. De warmwatertank functioneert eigenlijk zoals een batterij en stockeert de energie.  

Bestaat er een premie?  

Wie in Vlaanderen een sturingsapparaat (voor een warmtepomp, warmtepompboiler, elektrische boiler of accumulatieverwarming) aankoopt en laat plaatsen door een installateur, heeft recht op een premie. Er wordt tot €400 terugbetaald voor Sturing Elektrische Warmte (SEW). Minder goed nieuws voor de andere regio’s van het land. Daar bestaat dergelijke premie nog niet.   

Dorien Debbaut
Dorien Debbaut Press Officer, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre