Daikin opnieuw Fabriek van de Toekomst

Daikin opnieuw Fabriek van de Toekomst

Voor de derde keer op rij neemt Daikin Oostende de Factory of the Future Award in ontvangst. De komende drie jaar mag het zich dus Fabriek van de Toekomst blijven noemen. Deze award wordt elk jaar door technologiefederatie Agoria, technologisch kenniscentrum Sirris en verschillende sectorfederaties uitgereikt aan de meest toekomstgerichte productiebedrijven in België.

Erkenning voor al onze medewerkers

Als marktleider brengt Daikin al bijna 100 jaar technologie voor verwarming, koeling, ventilatie en luchtzuivering (HVAC). Met meer dan 12.000 medewerkers ontwikkelt en produceert Daikin Europe N.V. een ruim aanbod duurzame HVAC-totaaloplossingen. De klimaatbeheersystemen van Daikin Europe worden gebruikt voor residentiele, commerciële en industriële toepassingen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA). Mensgericht ondernemen staat bij Daikin centraal: iedereen krijgt kansen om zich te ontwikkelen en wordt gewaardeerd.

“Deze award is een welverdiende erkenning voor al onze medewerkers in de fabriek van Oostende. Dankzij ons continue verbeterproces en het vertrouwen dat we in onze teams stellen, kunnen we flexibel omgaan met verandering. Werknemers empoweren is cruciaal voor een Fabriek van de Toekomst. Zo blonken we uit in hoe we omgingen met de COVID-19-maatregelen. Slechts anderhalve dag moesten we de lijnen stilleggen. Daarna waren alle veiligheidsmaatregelen getroffen en konden onze mensen gedurende de hele pandemie veilig komen werken”, zegt Stefaan Simpelaere, General Manager DENV Manufacturing bij Daikin Europe.

Energietransitie zorgt voor grote groei bij Daikin

Door de energietransitie stijgt de vraag naar warmtepompen. Daikin Europe maakt al 50 jaar toestellen met warmtepomptechnologie. Die maakt energie-efficiënte koeling en verwarming mogelijk. Het bedrijf met hoofdzetel in Oostende staat ook garant voor duurzame groei. Sinds 2016 zijn de omzet en aantal medewerkers in de EMEA-regio verdubbeld. Het bedrijf is bovendien van plan om tegen 2025 meer dan 5.000 nieuwe medewerkers aan te werven.

De afgelopen drie jaar heeft Daikin de fabriek in Oostende klaargestoomd om aan de grote vraag naar warmtepompverwarming te voldoen. Recent investeerde Daikin er 23 miljoen euro met nieuwe productielijnen voor residentiële warmtepompen en robots die repetitief (en zwaar) werk overnemen. Dankzij deze en de vele andere investeringen staat er in Oostende een zo goed als nieuwe fabriek. De ervaringen en lessen uit het verleden werden hierbij gecombineerd met nieuwe inzichten en futureproof technologie.

Deze enorme expansie brengt nieuwe kansen en uitdagingen met zich mee. Een daarvan is het invullen van de vele vacatures. Hiervoor kan Daikin rekenen op zijn sterke hr-beleid dat klaar is om nieuwe medewerkers met verschillende achtergronden te verwelkomen.

“Wie bij Daikin aan de slag gaat, bouwt mee aan een klimaatneutrale toekomst”, zegt Hiromitsu Iwasaki, Vice President bij Daikin Europe. “De Factory of the Future award is belangrijk. Het toont namelijk dat we niet enkel investeren om te groeien, maar dat we dat ook op een duurzame en toekomstgerichte manier doen mét respect voor onze medewerkers.”

Duurzame productie van wereldniveau

Een Factory of the Future is een bedrijf dat investeert in digitalisering, in zijn mensen, in slimme processen en producten en in een productie van wereldniveau. Er wordt doordacht omgegaan met energie en materialen. De betrokkenheid, creativiteit en autonomie van medewerkers worden er gestimuleerd. De award werd dit keer overhandigd door Jo Brouns, Vlaams minister van Economie, Innovatie, Werk, Sociale Economie en Landbouw:

“De maakindustrie in Vlaanderen en België is heel belangrijk. Niet alleen voor werkgelegenheid en welvaart … ze is ook de ideale partner om de stap te maken naar een meer duurzame en circulaire industrie. Daarom ben ik blij dat deze bedrijven in de bloemetjes worden gezet om zo de aandacht op die duurzame of digitale transformatie te vestigen.”

De winnaars dragen de titel na een audit voor een periode van drie jaar. Een nieuwe audit bepaalt daarna of de titel al dan niet wordt verlengd. Na de eerste toekenning in 2017 en verlenging in 2020 is Daikin de eerste fabriek ooit die een derde keer op rij deze prijs in ontvangst mag nemen.

Dorien Debbaut Press Officer, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre