Daikin Europe wint Foreign Investment of the Year Trophy

Daikin Europe wint Foreign Investment of the Year Trophy

Daikin Europe N.V. is trots te melden dat het de Foreign Investment of the Year Trophy, die uitgereikt wordt door Flanders Investment and Trade (FIT), heeft gewonnen. Deze prijs is een erkenning voor de grote inzet van Daikin Europe in Vlaanderen en Europa, en meer bepaald voor zijn investering van 140 miljoen euro in een mondiaal centrum voor onderzoek en ontwikkeling op het vlak van warmtepompen in Gent, België.

  • Daikin Europe wint de Foreign Investment of the Year Trophy 2022 voor zijn nieuwe onderzoekscentrum EMEA Development Center (EDC) in Gent; een nieuw en ultramodern onderzoeksinstituut dat een van de pronkstukken van Daikins mondiale R&D-netwerk wordt.
  • Het onderzoekscentrum wordt de thuisbasis van onze mondiale research & development in warmtepomp- en duurzame koudeketentechnologieën; een sleutelelement voor de transitie van Europa richting een klimaatneutraal continent.
  • De investering in het EDC maakt deel uit van het Fusion 2025-plan van Daikin om een toonaangevend bedrijf te worden in duurzame verwarmings- en koeloplossingen.

Lokale R&D en productie voor de Europese markt

Daikin heeft een lange geschiedenis van investeringen in Vlaanderen. In 1973 bouwde het Japanse bedrijf zijn eerste Europese productiesite in de Belgische stad Oostende. Deze site is inmiddels de hoofdzetel van het bedrijf voor alle activiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Met meer dan 2.000 werknemers vormt deze site tevens een van de belangrijkste fabricatie- en R&D-centra van het bedrijf voor de Europese markt.

“Al van bij het begin mikt onze groep op lokaal produceren en een korte waardeketen; een beleid dat eerder ongewoon is in onze sector”, zegt Wim De Schacht, Vice President Daikin Europe. “Deze prijs is een erkenning voor onze inspanningen, en we zijn dan ook bijzonder vereerd hem in ontvangst te mogen nemen.”
Mr. Wim De Schacht, Vice President Daikin Europe N.V.
Mr. Wim De Schacht, Vice President Daikin Europe N.V.

Mondiaal centrum van expertise en co-creatie in warmtepomptechnologie

Daikin Industries Limited, het moederbedrijf van Daikin Europe N.V., streeft een wereldwijd na om tegen 2050 koolstofneutraal te zijn. Het nieuwe EMEA Development Center maakt deel uit van het plan van het bedrijf om de mondiale referentie te zijn voor warmtepomptechnologieën. Daikin Europe was op dit vlak al koploper binnen de groep, en zal nu ook formeel de mondiale productontwikkelingen leiden.

Het EMEA Development Center wordt gebouwd in het Technologiepark in Gent, België. Het zou tegen 2024 operationeel moeten zijn. Het nieuwe gebouw brengt alle R&D-mensen van Daikin samen op één site in België, waar ze nauw kunnen samenwerken met Universiteit Gent.

“We willen een uitdagende en inspirerende werkomgeving creëren die openstaat voor co-creatie. Onze innovaties op het vlak van verwarming zijn het resultaat van onderzoek in warmtepomptechnologie in combinatie met Internet of Things en artificiële intelligentie”, zegt Laurent Van Thournout, Deputy General Manager van het EMEA Development Center, “en die combinatie biedt opportuniteiten om nieuwe businessmodellen te ontwikkelen. Daarom zal een verdieping in ons gebouw zich toeleggen op startups en spin-offs. Zij kunnen genieten van de concentratie van knowhow en expertise die er zal ontstaan.”
Laurent Van Thournout, Deputy General Manager EMEA Development Center
Laurent Van Thournout, Deputy General Manager EMEA Development Center

De weg leiden richting een klimaatneutraal continent

Het EMEA Development Center maakt deel uit van een ruimer investeringsplan binnen het kader van het Fusion 2025-plan van Daikin. Tussen 2021 en 2025 zal het bedrijf maar liefst 840 miljoen euro investeren in de EMEA-regio.

Met de EU Green Deal staat de Europese verwarmingsmarkt voor de uitdaging om over te schakelen op fossielvrije verwarmingsoplossingen.

“We zijn er rotsvast van overtuigd dat warmtepomptechnologie cruciaal is om het Europese continent tegen 2050 klimaatneutraal te maken. Dankzij onze investeringen versterken we onze leiderspositie in de markt, waardoor we kunnen bijdragen tot de transitie naar duurzame en fossielvrije verwarmings- en koeloplossingen”, concludeert Wim De Schacht.

Flanders Investment and Trade

De Foreign Investment Trophies worden elk jaar door Flanders Investment and Trade (FIT) uitgereikt aan buitenlandse investeerders die uitzonderlijke investeringen doen in Vlaanderen. ​ Daikin Europe heeft in 2019 van FIT de Lifetime Achievement Trophy ontvangen en was al eens eerder in 2017 genomineerd voor de Foreign Investment of the Year Trophy.

“Ons nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingscentrum in Gent zal mensen inspireren en samenbrengen om innovaties te ontwikkelen voor een gezondere en duurzamere toekomst. Ik wil Flanders Investment & Trade bedanken voor deze erkenning voor ons harde werk”, aldus Masatsugu Minaka, Voorzitter van de Raad van Bestuur van Daikin Europe.
Masatsugu Minaka, Voorzitter van Daikin Europe N.V.
Masatsugu Minaka, Voorzitter van Daikin Europe N.V.
Kirsten Van Pee Team Manager, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre