Daikin Europe trapt de bouw af van zijn EMEA Development Center in Gent en kondigt nieuwe investeringen aan in Oostendse productievestiging

Daikin Europe trapt de bouw af van zijn EMEA Development Center in Gent en kondigt nieuwe investeringen aan in Oostendse productievestiging

Daikin Europe N.V. heeft gisteren het startschot gegeven voor de bouw van zijn nieuwe EMEA (Europa, Midden-Oosten en Afrika) Development Center-gebouw in Gent. Deze investering van € 140 miljoen zal alle R&D-activiteiten voor warmtepompverwarming en -koeling samenbrengen in één centraal kenniscentrum. Op hetzelfde moment kondigde het bedrijf extra investeringen aan voor zijn productiecapaciteit voor warmtepompen met een nieuwe productielijn in Oostende. In combinatie met de productielijn die in april werd ingehuldigd, investeert het bedrijf €23 miljoen in zijn productiesite in Oostende.

Met deze investeringen in zowel productontwikkeling als productiecapaciteit benadrukt Daikin Europe zijn engagement om het voortouw te nemen in de transitie naar een koolstofneutrale maatschappij. Met het nieuwe EMEA Development Center (EDC) verstevigt Daikin zijn positie als wereldwijde leider in innovatie op het vlak van warmtepomp- en koeltechnologie. Eerder dit jaar won deze investering de Foreign Investment Trophy 2022 van Flanders Investment & Trade, een duidelijke erkenning van diens belang.

De nieuwe site EDC Gent wordt gevestigd in het Technologiepark in Zwijnaarde en zal bestaan uit 14 kantoorverdiepingen en een technisch gebouw. Daikin wil er een uniek ecosysteem voor innovatie creëren, in nauwe samenwerking met Universiteit Gent. Een deel van het gebouw zal gereserveerd worden voor innovatieve start-ups en spin-offs. Het gebouw zal tegen april 2024 klaar zijn en plaats bieden voor 400 ingenieurs. Daikin Europe is hiervoor actief aan het aanwerven.

Cruciaal in dit R&D-centrum wordt het technisch gebouw, dat niet minder dan 22 testkamers zal huisvesten. Deze testkamers zijn essentieel in Daikins productontwikkeling, want hiermee kan men de werking en het rendement onder extreme klimaatomstandigheden simuleren. De kern wordt de dubbele EMC-testkamer, waarin apparaten worden getest op elektromagnetische interferentie. Daikin Europe zal een van de weinige Europese bedrijven in de sector zijn met een dergelijke omvang aan in-house testcapaciteit.

"EDC Gent wordt een wereldwijde R&D-hub die voortbouwt op Daikins eigen kennis en ervaring, maar ook op het onderzoek dat hier aan Universiteit Gent wordt gedaan en de innovaties die voortkomen uit nieuwe spin-offs en start-ups", zegt Toshitaka Tsubouchi, President van Daikin Europe. "Op die manier wordt EDC Gent een echte snelkookpan voor technologische ontwikkeling en innovatie voor de volgende eeuw in Daikins bestaan."
Mr. Tsubouchi - President Daikin Europe
Mr. Tsubouchi - President Daikin Europe

Nieuwe investeringen in Oostende verviervoudigen productiecapaciteit

De vraag naar warmtepompen neemt snel toe in Europa. Deze wordt gestimuleerd door de vele initiatieven van Belgische en Europese overheden om deze koolstofneutrale verwarmingstechnologie te promoten. Om aan de stijgende vraag te voldoen, kondigde Daikin Europe gisteren ook een nieuwe investering aan in zijn productiecapaciteit in Oostende.

Met deze nieuwe productielijn zal Daikin zijn Belgische productiecapaciteit voor warmtepompen meer dan verdubbelen tegen de zomer van 2023. Dezelfde productiesite kondigde al aan dat ze haar capaciteit had verdubbeld met de inhuldiging van een andere nieuwe productielijn voor warmtepompen in april. Deze twee nieuwe lijnen vertegenwoordigen een totale investering van € 23 miljoen. Dit soort investeringen bevestigen opnieuw het engagement van Daikin Europe om zijn productiefaciliteiten dicht bij de afzetmarkt te houden.

"Deze nieuwe investering benadrukt ons engagement ten opzichte van Oostende en Vlaanderen als een belangrijke productiesite voor Daikin Europe", zegt Wim De Schacht, Vice President van Daikin Europe. "Dit alles maakt deel uit van ons ambitieuze Fusion 25-plan, dat we vorig jaar hebben onthuld. Daikin Europe investeert € 840 miljoen tegen 2025 en creëert niet minder dan 4.000 nieuwe banen in Europa."
Launch Timecapsule - EMEA Development Center in Gent
Launch Timecapsule - EMEA Development Center in Gent

Fact Sheet EDC Gent

 • Locatie: Technologiepark Zwijnaarde
 • Totale grondoppervlakte: 30.600 m²
  • 12.000 m² voor laboratoria en testkamers
  • De resterende ruimte is voor kantoren en ondersteunende infrastructuur
 • BREEAM “Excellent” label
 • Investeringsbedrag: € 140 miljoen
 • Definitief aantal werknemers: 400 -> verenigt alle R&D-medewerkers van Oostende en Gent
  • Stijging van het huidige aantal van 250+
  • 100 aan te werven in 2022
 • Kantoorgebouw met 14 verdiepingen
  • 1 verdieping gereserveerd voor starters
 • Technisch gebouw met 22 testkamers
 • Testactiviteiten starten vanaf 2023
 • Voltooiing van de hele site tegen april 2024
EMEA Development Center in Gent
EMEA Development Center in Gent
Kirsten Van Pee Team Manager, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre