Daikin Europe investeert in een nieuwe plaatmetaallijn in Oostende

Daikin Europe investeert in een nieuwe plaatmetaallijn in Oostende

De Belgische fabriek bereidt zich voor om aan stijgende vraag naar duurzame verwarmingsoplossingen te voldoen

  • Daikin Europe NV investeert voor zijn fabriek in Oostende in een nieuwe plaatmetaallijn, alsook in een volledig geautomatiseerd matrijzenmagazijn.
  • Dankzij de nieuwe plaatmetaallijn kan de productiecapaciteit in de fabriek worden verhoogd, terwijl ook de veiligheid op de werkvloer verbeterd wordt.
  • De investering maakt deel uit van Daikins Fusion 2025-plan om de productiecapaciteiten van het bedrijf binnen de EMEA-regio te versterken en te voldoen aan de stijgende vraag naar duurzame verwarmingsoplossingen, zoals warmtepompen.

Stijgende capaciteit en productiviteit in de fabriek van Oostende

De fabriek van Daikin Europe nam op 3 februari 2022 een nieuwe lijn met plaatmetaalpersen in gebruik. De nieuwe persen dienen voor het fabriceren van de metalen buitenbehuizing van de warmtepompen van Daikin.

“Tot op vandaag deden we voor een aanzienlijk deel van ons plaatmetaalwerk een beroep op externe leveranciers”, licht Steven Van Impe – Deputy General Manager Manufacturing – toe. “Dankzij de nieuwe persen kunnen we meer metalen behuizingen binnen eigen muren fabriceren. Hierdoor stijgt onze productiecapaciteit en onze kwaliteitscontrole. Het ligt tevens in lijn met de inspanningen die we doen op het vlak van milieu. De persen verlagen het transportvolume van halfafgewerkt plaatmetaal naar onze fabriek immers aanzienlijk.”
Steven Van Impe - Deputy General Manager Manufacturing Daikin
Steven Van Impe - Deputy General Manager Manufacturing Daikin

Samen met de nieuwe persen worden een aantal nieuwe technologieën geïntroduceerd om de veiligheid op de werkvloer in de fabriek te verhogen.

“De afgelopen jaren gebruiken we steeds grotere metaalbladen. Waardoor het alsmaar moeilijker werd voor onze arbeiders om ze manueel te hanteren”, zegt Andy De Wilde, Department Manager Production Engineering. “Daarom gebeurt de aanvoer naar de nieuwe persen nu door robots. Ook het magazijn voor de matrijzen die gebruikt worden om de platen te persen, hebben we volledig geautomatiseerd. Die matrijzen – die tot 5 ton kunnen wegen – worden nu automatisch uit de opslag gehaald en op de persen geladen.”
Andy De Wilde - Department Manager Production Engineering Daikin
Andy De Wilde - Department Manager Production Engineering Daikin

De verhoogde capaciteit vereist niet enkel investeringen in nieuwe technologie, maar zal ook een positief effect hebben op de tewerkstelling in de fabriek. Dit voorjaar rolt Daikin Europe een grootschalige recruitingcampagne uit om meer dan 200 nieuwe vacatures in de fabriek van Oostende in te vullen.

Voorbereiding op stijgende vraag in Europa ​

De investering maakt deel uit van het Fusion 2025-plan dat in oktober 2021 door Daikin werd aangekondigd. Het plan omvat een totale investering van 840 miljoen euro over de komende vijf jaar.

“De vraag naar duurzame verwarmingsoplossingen neemt snel toe”, zegt Hiromitsu Iwasaki, Vice President van Daikin Europe. “Verwacht wordt dat de jaarlijkse verkoop van warmtepompen in Europe een stijging zal kennen van 1 miljoen toestellen in 2021 tot meer dan 4 miljoen in 2030. Het Fusion 2025-plan zal ons bedrijf tot koploper maken in deze belangrijke transitie naar een koolstofvrije samenleving.”
Mr Iwasaki - Vice President Daikin
Mr Iwasaki - Vice President Daikin

Daikin Europe NV

Daikin Europe NV is een dochtermaatschappij van Daikin Industries Ltd. en het hoofdkantoor voor de verkoop van airconditioning-, luchtzuiverings-, ventilatie-, verwarmings- en koelingsapparatuur (HVAC-R) in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. Met een groot web aan filialen en een sterk netwerk van professionele partners is het in de regio de toonaangevende leverancier van energie-efficiënte residentiële, commerciële en industriële oplossingen voor HVAC-R. Daikin Europe ontwerpt en fabriceert airconditioners, warmtepompen en koeltoestellen in zijn regio.

Op dit moment telt Daikin Europe meer dan 11.000 werknemers in de 24 EMEA-dochtermaatschappijen. Het heeft 14 grote productiesites verspreid over België, Tsjechië, Duitsland, Italië, Spanje, Turkije, Oostenrijk en het Verenigd Koninkrijk. De hoofdzetel van de Daikin Europe Group is gevestigd in België, met kantoren in Oostende, Gent en Brussel. Het bedrijf werd opgericht in 1972, in Europa startte de productie in 1973. Daikin stelt meer dan 2.200 werknemers te werk in België.

Marktleider op het vlak van warmtepomptechnologie in Europa

Met meer dan 90 jaar ervaring in verwarming en airconditioning is Daikin de marktleider in warmtepomptechnologie. Het bedrijf is gekend voor de Daikin Altherma hydronische warmtepompen voor private verwarmingstoepassingen. Meer dan 85% van de toestellen voor de Europese markt wordt in Europa gemaakt.

Leverancier van totaaloplossingen in verwarming, airconditioning, ventilatie en koeling

Het brede productassortiment van Daikin biedt oplossingen in alle domeinen van verwarming, airconditioning, ventilatie, luchtreiniging en koeling. De afgelopen jaren groeide de aanwezigheid van Daikin op de markt van warmtepomptechnologie in Europa aanzienlijk. Tevens werkte het bedrijf een solide pijler uit op het vlak van commerciële en industriële koeling. In 2016 nam Daikin Europe NV de Italiaanse fabrikant van industriële en transportkoeling Zanotti S.p.A. over. In februari 2018 vervoegde Tewis Smart Systems S.L. de groep. Tewis fabriceert gebruiksklare en op maat gemaakte koeloplossingen met CO2 als koelmiddel. Begin 2019 nam Daikin Europe NV de in Oostenrijk gevestigde mondiale koelgroep AHT Cooling Systems GmbH over.

Over Daikin Industries Ltd.

Daikin Industries Ltd. heeft zijn hoofdzetel in Osaka, Japan. Het stelt wereldwijd ongeveer 85.000 mensen tewerk en behaalde verkoopcijfers van om en bij de € 18,5 miljard in financieel jaar 2020 (april 2020 tot maart 2021). Het bedrijf is wereldwijd marktleider in warmtepomp-, airconditioning- en luchtfilteringssystemen. Daikin Industries Ltd. is de enige fabrikant van airconditioners die alle sleutelcomponenten zoals koelmiddelen, compressoren en elektronica intern ontwikkelt en produceert.

 

Meer informatie is te vinden op www.daikin.eu en op www.daikin.com.

Kirsten Van Pee Team Manager, Two cents

 

Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre