Daikin Europe investeert € 300 miljoen in nieuwe Poolse warmtepompfabriek

Daikin Europe investeert € 300 miljoen in nieuwe Poolse warmtepompfabriek

Brussel, 7 juli 2022 - Daikin Europe N.V. kondigt aan dat het 300 miljoen euro investeert in een nieuwe fabriek in Łódź (Polen). Het wordt de eerste Daikin-productiefaciliteit op Pools grondgebied. Naast de bestaande Europese productiesites in België, Tsjechië en Duitsland start de productie van residentiële warmtepomptoestellen er in juli 2024. Daikin Europe voorziet deze investering bovenop de 840 miljoen euro voor het strategische managementplan ‘FUSION 25’ en de bijkomende investeringen in de bestaande fabrieken. Zo investeert Daikin tegen 2025 voor een totaalbedrag van meer dan 1,2 miljard euro in Europa. 

Binnen het FUSION 25-plan, wordt Europa beschouwd als een regio met topprioriteit voor het uitbreiden van Daikin’s afdeling voor verwarming met warmtepompen.

“Als Europese marktleider in verwarming met warmtepompen gaat Daikin de uitdaging aan om de transitie van boilers op fossiele brandstof naar warmtepompen te faciliteren. Om dit te realiseren, versterken we niet alleen onze productontwikkeling en dienstverlening, maar richten we nu ook een nieuwe fabriek op in Polen. Deze fabriek zal de grootste productiecapaciteit van warmtepompen binnen de Daikin Europe Group hebben”, steltToshitaka Tsubouchi, President van Daikin Europe. 
Hiromitsu Iwasaki, Vice President van Daikin Europe vult verder aan: “Via kapitaalinvesteringen en het creëren van meer jobs in onze bestaande Europese warmtepompfabrieken breiden we onze productiecapaciteit uit. De beslissing om deze gloednieuwe fabriek in Polen te openen, toont dat Daikin een krachtig antwoord biedt op de stijgende vraag in Europa. Polen is een land met veel competente arbeidskrachten. Tegen 2025 zal de nieuwe fabriek zo’n 1.000 mensen tewerkstellen. Dankzij onze inspanningen kunnen we tegen 2025 vier keer ons huidige volume produceren en een productiesysteem creëren dat op een stabiele manier aan een snelgroeiende markt weet te leveren. Met deze nieuwe fabriek zetten we onze nabijheidsstrategie verder, wat betekent dat alle verwarmingsproducten die in Europa worden verkocht ook in Europa worden gemaakt.” 

In het afgelopen decennium groeide de Europese markt voor verwarming met warmtepompen razendsnel. In 2021 werden er al meer dan 1 miljoen toestellen per jaar verkocht.  

Met de EU Green Deal stippelden Europese leiders een duidelijk pad uit voor Europa om tegen 2050 een klimaatneutraal continent te worden. Het daaropvolgende Fit for 55-pakket zal samen met het meest recente REPowerEU-plan de acties versnellen om de uitstoot door fossiele brandstoffen en de afhankelijkheid ervan in Europa te verlagen. Warmtepompen spelen een cruciale rol in het behalen van deze ambities. We verwachten dat de vraag naar warmtepompen in de komende jaren alleen maar zal stijgen en dat er tegen 2025 jaarlijks minstens 3 miljoen warmtepomptoestellen worden geplaatst. Dat is een groei van ongeveer 30% per jaar. Uiteraard streven we er bij Daikin naar om onze leiderspositie te bevestigen door te investeren in de toekomst”, besluit Patrick Crombez, General Manager Daikin Europe Heating and Renewables.  
Dorien Debbaut
Dorien Debbaut Press Officer, Two cents

 

Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre