Daikin breidt zijn kringloopeconomie-programma verder uit

Daikin breidt zijn kringloopeconomie-programma verder uit

VRV-units met gerecupereerd koelmiddel nu verkrijgbaar in heel Europa

Daikin Europe breidt zijn kringloopeconomie-programma verder uit naar alle VRV-units die in heel Europa worden geproduceerd en verkocht. Dankzij het L∞P by Daikin programma wordt jaarlijks 250.000 kg minder nieuw koelmiddel geproduceerd, door Europese klanten toegang te geven tot gerecupereerd koelmiddel. Een onafhankelijke certificering garandeert dat het gerecupereerde koelmiddel volledig voldoet aan alle kwaliteitsnormen en correct werd toegewezen aan gecertificeerde L∞P by Daikin VRV-units. Als onderdeel van zijn wereldwijde koelmiddelbeleid plant Daikin een verdere uitbreiding naar andere producten en koelmiddelen. 

Daikin, wereldwijd marktleider op het gebied van verwarming, ventilatie, airconditioning en koeling (HVAC-R), kondigt vandaag een uitbreiding van het L∞P by Daikin kringloopeconomie-programma voor koelmiddelen aan. De basisprincipes van het programma zijn eenvoudig: Daikin recupereert koelmiddelen uit bestaande systemen via zijn netwerk van installateurs, brengt die opnieuw op het kwaliteitsniveau van nieuw koelmiddel, en wijst die vervolgens toe aan nieuwe VRV-systemen die in Europa worden geproduceerd en verkocht. 

Het programma is een perfect voorbeeld van een kringloopeconomie, waarbij Daikin optimaal gebruik maakt van het volledige Daikin ecosysteem en zijn business partners in heel Europa.  

Story image

Een jaarlijkse besparing van 250.000 kg nieuw koelmiddel 

L∞P by Daikin werd in 2019 gelanceerd voor een beperkt aantal VRV-units. Dankzij het succes van het programma breidt het bedrijf het nu uit tot alle VRV-units die vanaf november 2020 in Europa worden geproduceerd en verkocht. Het L∞P by Daikin programma geldt nu voor alle EU-lidstaten, Albanië, Bosnië-Herzegovina, IJsland, Kosovo, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. 

In totaal bespaart L∞P by Daikin jaarlijks 250.000 kg nieuw geproduceerd koelmiddel. Sinds de lancering is het L∞P by Daikin programma erg populair gebleken op de Europese markt. Dankzij het programma is het nu eenvoudiger dan ooit tevoren om koelmiddelen te hergebruiken. Bedrijven als Action hebben het programma overgenomen. Deze Nederlandse winkelketen met meer dan 1.400 winkels in heel Europa gebruikt koelmiddelen die zijn gerecupereerd uit hun oude winkels voor hun nieuwe of gerenoveerde winkels.  

"L∞P by Daikin is een perfect voorbeeld van een kringloopeconomie", zegt George Dimou, VRV-productmanager bij Daikin Europe. "We doen ons uiterste best om onze producten zo energiezuinig mogelijk te maken, de kringloop van onze producten te sluiten en al onze partners en klanten te motiveren om samen met ons de CO2-uitstoot te verminderen. Een verantwoordelijk materiaalgebruik is een integraal onderdeel van deze ambitie. L∞P by Daikin is daar een perfecte illustratie van. Door ervoor te zorgen dat grondstoffen niet uitgeput raken, besparen we tonnen nieuw koelmiddel en verkleinen we onze impact op het milieu."  

Een perfecte integratie in de Europese Green Deal 

Het L∞P by Daikin programma past perfect bij de ambities van het Europese Green Deal Actieplan voor een Kringloopeconomie, dat Daikin Europe volledig ondersteunt. De Europese Commissie heeft zich tot doel gesteld om afval, kunststof- en materiaalgebruik in de hele Europese Unie te verminderen. Innovatieve kringloopprojecten zoals L∞P by Daikin met een tastbare impact op het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zijn één van de bijdragen van de HVAC-R industrie aan de strijd tegen materiaalverspilling.  

Bovendien betekent investeren in een lokale kringloopeconomie en in Europese
​bedrijven ook een duurzame investering in de Europese economie.  Op die manier overlappen de ambities van de Green Deal die van de 'Next Generation EU', het post-COVID-19 herstelprogramma van de Europese Unie. 

Bovendien heeft het hergebruik van gerecupereerd koelmiddel geen gevolgen voor de quota van de Europese richtlijn voor F-gassen, en ondersteunt het de groei van de HVAC-R industrie op een duurzame manier. Een
​ onafhankelijk auditproces garandeert dat het gerecupereerde koelmiddel
​voldoet aan exact dezelfde kwaliteitsnormen als nieuw geproduceerd
​koelmiddel. Dit proces zorgt er ook voor dat de administratieve toewijzing van het gerecupereerde koelmiddel correct verloopt: voor elke gecertificeerde L∞P by Daikin unit op de markt is er een equivalent van 100% gerecupereerd koelmiddel dat wordt gebruikt in de fabrieken van Daikin.  

Story image

'Het potentieel om een industrienorm te worden' 

Daikin zal blijven investeren in het L∞P by Daikin programma als onderdeel van zijn duurzame strategie. Het bedrijf engageert zich om het programma op korte termijn verder uit te breiden, zodat nog meer soorten koelmiddelen en verschillende productseries kunnen worden opgenomen.   

"Wij reiken de hand aan al onze partners, installateurs en klanten om de krachten te bundelen en de weg te effenen naar een Europese kringloopeconomie. Elke euro die wordt geïnvesteerd in gerecupereerd koelmiddel geeft een boost aan de Europese economie en vermindert onze impact op het milieu. Wij geloven dat het L∞P by Daikin principe het potentieel heeft om een industrienorm te worden, en we hopen dat het andere HVAC-R fabrikanten zal inspireren", besluit Toshitaka Tsubouchi, vicepresident van Daikin Europe. 

Voor meer informatie over L∞P by Daikin kunt u terecht op www.daikin.eu/loop-by-daikin  

Kirsten Van Pee Team Manager, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre