Daikin blaast 100 kaarsen uit in Osaka 

Daikin blaast 100 kaarsen uit in Osaka 

Daikin organiseerde in Osaka (Japan) een ceremonie ter gelegenheid van haar 100-jarig bestaan. Onder de 2.000 aanwezigen bevonden zich eregasten, adviseurs, zakenpartners en medewerkers van de Daikin Groep in Japan en daarbuiten.  

Moederbedrijf Daikin Industries, wereldmarktleider in oplossingen voor airconditioning, verwarming, ventilatie en koeling (HVAC-R), werd in 1924 opgericht in Osaka en viert haar 100ste verjaardag in 2024. Deze verjaardag volgt op het gouden jubileum van dochteronderneming Daikin Europe vorig jaar, dat sinds 1973 toonaangevend is in de HVAC-R-industrie in Europa, het Midden-Oosten en Afrika. 

Ceremonie in Osaka, gastland van World Expo 2025 

De viering vond op 21 mei plaats in The Symphony Hall. Bestuursvoorzitter en Global Group Representative Noriyuki Inoue blikte terug op de groei van het bedrijf en sprak zijn verwachtingen uit voor de toekomst:  

“Daikin is uitgegroeid van een kleine fabriek met 15 mensen tot een internationale onderneming met vestigingen in meer dan 170 landen, en ik besef heel goed hoe ver we gekomen zijn. Met de gedachte om te leren uit het verleden en die lessen toe te passen op de toekomst, willen we onze technologische capaciteiten, die de rode draad vormen voor een fabrikant, verder verfijnen en een bijdrage leveren aan de maatschappij”, zegt Noriyuki Inoue, voorzitter van de Raad van Bestuur en Chief Global Group Officer.  
“Ons talent om talrijke beproevingen te overwinnen en te blijven groeien en ontwikkelen in de voorbije 100 jaar, is te danken aan de goede bedrijfscultuur die onze voorgangers hebben opgebouwd en aan de unieke sterke punten van Daikin, die de basis zijn van onze concurrentiekracht. We maken nu een frisse start om deze sterke punten verder te ontwikkelen,” zegt Masanori Togawa, President en CEO. Hij sprak ook zijn vastberadenheid uit voor toekomstige groei: “Daikin zal ook in de toekomst een bedrijvengroep zijn die groeit door klanten tevreden te stellen en vertrouwen te verdienen, terwijl we werken aan het vergroten van de ecologische en sociale waarde, en bijdragen aan een nieuwe maatschappij.” 

100 jaar aan innovaties  

Het bedrijf werd opgericht als een commanditaire vennootschap, Osaka Metal Industries. Het begon met de productie van radiatorbuizen voor vliegtuigen en groeide uit tot een succesvolle multinational met zowel een airconditioningafdeling als een fluorchemieafdeling. Daikin commercialiseerde veel Japanse en toonaangevende technologieën, waaronder het Japanse commerciële koelsysteem in de jaren 30, de eerste verpakte airconditioners in de jaren 50 en de VRV multi-split commerciële airconditioners.  

Daikin telt vandaag meer dan 120 productievestigingen over de hele wereld, is wereldleider op het gebied van airconditioning, en levert producten en diensten die voldoen aan de verschillende wereldwijde culturen en waarden. Haar missie is mensen en gebouwen gezond en comfortabel te maken door de kracht van lucht. 

Belangrijkste activiteiten ter gelegenheid van de 100e verjaardag 

Om de 100ste verjaardag van de oprichting van het bedrijf te vieren, versterkt Daikin haar steun aan het 'Forests for the Air'-project op zeven locaties over de hele wereld, herformuleert ze haar Group Management Philosophy, organiseert ze een Group Management Conference en vernieuwt ze de werkuniformen in haar fabrieken. 

Dorien Debbaut
Dorien Debbaut Press Officer, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre