Comfort en frisse lucht verzekerd in nieuwe apotheek

Comfort en frisse lucht verzekerd in nieuwe apotheek

Daikin-oplossingen op maat van lokale handelaars

De groep EPC-Familia bezit meer dan 100 apotheken in België, waaronder de recentelijk geopende vestiging van Ben-Ahin. Deze apotheek streek neer in een oud restaurant op een strategisch punt tussen het centrum van Hoei en de nieuwe industriële zone van de stad. Grote renovatiewerken zorgden ervoor dat de sombere en koude ruimte van weleer omgevormd werd tot een gezonde en warme plek. De grootste uitdaging van dit project bestond erin klimaatoplossingen te installeren in een oud gebouw, waar de nodige technische infrastructuur niet voorzien was. De Daikin-oplossingen, geïnstalleerd door SuperDealer A. Grommet, boden een perfect antwoord op de problemen die zich aandienden. 

Een apotheek binnengaan waar een gezonde en frisse lucht hangt, is aangenamer dan een bedrukte ruimte binnenstappen. In de nieuwe apotheek van Ben-Ahin zijn alle klimaatoplossingen tot in het kleinste detail uitgedacht. Zo wordt er een antwoord geboden aan de technische beperkingen van het gebouw, en blijven de identiteit en waarden van de farmaceutische groep intact. Modern design en discretie is voor hen namelijk erg belangrijk. De installatie van een warmtepomp was vanzelfsprekend om het hele jaar door een constante temperatuur te kunnen garanderen in de apotheek. De gekozen HVAC-installatie van Daikin, die werkt met het koelmiddel R32, is een duurzame en moderne oplossing. Het gebruik van R32 verhoogt namelijk de efficiëntie van de installatie aanzienlijk, met een hoger rendement en een lager energieverbruik als gevolg.  

Installatie op maat van lokale handelaars 

Daikin stelt een groot gamma van apparaten voor die perfect aangepast zijn aan alle type lokale handelaars. De split-, multi-split-, Sky Air- en VRV-buitenunits kunnen gecombineerd worden, met zowel zichtbare binnenunits als met een discreet inbouwmodel. In het geval van de apotheek van Ben-Ahin, boden strakke binnenunits en inbouwmodellen de gepaste oplossing.  

Aan de ingang van de apotheek zijn ultra-discrete satellietmodellen geplaatst die perfect blenden met de commerciële ruimte, en veel flexibiliteit bieden in installatiemogelijkheden. Voor de achterkamer viel de keuze op cassettemodellen van 60x60, door hun hoog comfortniveau en eenvoudige installatie. 

De Daikin-oplossingen die werden voorgesteld aan de EPC-Familia zijn tot in het oneindige aan te passen: ze kunnen gemakkelijk geïnstalleerd worden in alle apotheken van de groep, om het imago van het merk te bewaken en om in elke vestiging hetzelfde dagelijkse comfort te garanderen. 

Krachtige en moderne oplossingen 

De Mini VRV is bijzonder geschikt voor toepassingen in het centrum van de stad. Het is een discreet toestel, dat kan geïnstalleerd worden op plaatsen waar er buiten weinig ruimte is. Het beschikt over alle functies van een standaard VRV-systeem, maar dan in miniatuurversie. Het systeem biedt de mogelijkheid voor een variabele koeltemperatuur, en bezit een volledig invertergestuurde compressor.  

In het voorste gedeelte van de apotheek van Ben-Ain is er gekozen voor het ingebouwde satellietmodel: de krachtigste en dunste unit op de markt. Hij meet slechts 245 mm, is ultra-discreet en dus eenvoudig te installeren, zelfs in de meest nauwe valse plafonds. Na de inbouw van de apparaten zijn enkel de afzuig- en persroosters nog zichtbaar. Bovendien is de werking, met een geluidsproductie van slechts 25 dBA, nagenoeg geluidloos. 

Voor de achterkamer viel de keuze op de Fully Flat-cassette van Daikin, die technologie en design perfect weet te combineren. Deze cassette is uitgerust met bewegingssensoren, en werkt erg stil (25 dBA). Het toestel biedt de mogelijkheid om de luchtstroom aan te passen aan de activiteit in de ruimte, om zo eventuele tocht te vermijden. Wanneer de ruimte leeg is, kunnen de sensoren de standby-temperatuur aanpassen of de unit zelfs uitschakelen. Die technologie kan leiden tot wel 27% energiebesparing, wat goed is voor de portemonnee van de uitbater van de apotheek. 

Geïnstalleerde Daikin-apparaten: 

  • Daikin RXYSQ 5T8Y: Mini VRV IV-warmtepomp
  • Daikin FXSQ50A: Ingebouwd plafondmodel met middelhoge externe statische druk 
  • Daikin FXSQ32A: Ingebouwde VRV 
  • Daikin FXZQ32A: Compacte cassette 600*600 
  • Daikin FBA50A: Ingebouwde Inverter-warmtepomp 
  • Daikin RXM50M9: Werkt met het koelmiddel R32 
Contacteer ons
Kirsten Van Pee Senior Project Manager, Two cents
Kirsten Van Pee Senior Project Manager, Two cents
Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre