Brouwerij De Koninck brouwt met behulp van Daikin

Brouwerij De Koninck brouwt met behulp van Daikin

Nu de horeca opnieuw open is, kunnen de brouwerijen weer op volle toeren brouwen. En daar zijn ze bij de Antwerpse stadsbrouwerij De Koninck heel blij om. Al jaren brouwen zij het Bolleke, de Wild Jo en de Tripel Anvers. Na jarenlange dienst was de huidige koelinstallatie echter aan vervanging toe. Om nog jaren verder te kunnen brouwen, werd een beroep gedaan op de toonaangevende Daikin koelaggregaten met geavanceerde warmtepomp- en invertertechnologieën.

Bierbrouwen is een nauwkeurig proces waarbij iedere stap en elk onderdeel belangrijk is en de nodige aandacht vergt. Het is dan ook essentieel over een goede en kwaliteitsvolle installatie te beschikken. Een belangrijk onderdeel van het brouwproces is het koelen van het bier. Om het nodige koelwater aan te maken, liet Brouwerij De Koninck de Daikin EWWH 860VZSS- chiller installeren. Een flexibele en compacte watergekoelde oplossing.

Koelaggregaten

Belangrijk bij de keuze van de chiller was niet enkel de efficiëntie van het systeem, maar ook de impact op het milieu. Het geïnstalleerde watergekoelde koelaggregaat van 450 kW scoort op alle vlakken perfect. Met zijn toonaangevende warmtepomp- en invertertechnologieën – de unit beschikt over twee inverterschroefcompressoren- zorgt hij voor energiezuinige proceskoeling met hoog rendement. En met een GWP-waarde van slechts 7, is de uitstoot van het HFO-koelmiddel zeer laag. Belangrijk voor een brouwerij in een stedelijke omgeving.

Het compacte watergekoelde koelaggregaat genereert koud water tussen -5°C en 0°C, perfect voor het koelen van het bier.

Plug-and-play oplossing

“Het was belangrijk de productie niet te lang stil te leggen. Dankzij onze plug-and-play oplossing verliep de plaatsing en integratie van de nieuwe koelgroep snel en efficiënt. Door het gebruik van een externe back-up koelmachine tijdens de plaatsing, bleef de productie overigens ook draaien en werd er slechts gedurende een week op lagere capaciteit gewerkt”, aldus Michael Vanholst, Consulting Sales Engineer bij Daikin.

De bestaande ijswaterleidingen werden hoofdzakelijk behouden met uitzondering van kleine aanpassingen. Wat wel volledig nieuw werd opgebouwd is het hydraulisch tracé naar de nieuwe drycoolers dewelke op het dak staan opgesteld.

De installatie werd uitgevoerd door Cegelec, een onderdeel van VINCI Energies en gespecialiseerd in advies, ontwerp, engineering, installatie en onderhoud voor tertiaire- en industriële gebouwen en infrastructuurprojecten.

Productkenmerken watergekoeld koelaggregaat

  • Geoptimaliseerd energierendement, zowel bij vollast als bij deellast
  • Erg compact dankzij gestapelde lay-out van warmtewisselaar
  • Meerdere opties beschikbaar: geluidsdichte behuizing, snelle heropstart, verwijderbaar elektrische paneel enz., om de unit aan te passen aan de specifieke toepassing en behoefte
  • Voor Brouwerij De Koninck was een 3 pass verdamper vereist ivm viscositeit propyleenglycol en gevraagde delta T en ook de “low temperature brine” optie werd toegepast. Een speciale uitvoering badverdamper met extra pijpen om een oplossing te kunnen bieden voor het specifieke werkingsgebied (toepassing glycolwater van -5°C)
  • HFO R1234ZE-koelmiddel met ozonafbrekend vermogen van nul en uiterst laag aardopwarmingsvermogen
  • Uiterst zuinige, natte warmtewisselaar voor maximale prestaties van unit
  • 2 gescheiden koelcircuits
Kirsten Van Pee Team Manager, Two cents

 

Over Daikin Belux

Binnen EMEA heeft de Daikin Europe Group 14 productieafdelingen, verschillende verkoopkantoren en een heel netwerk van onafhankelijke verdelers en verkopers. De Daikin Europe Group telt zo’n 11.100 medewerkers. Daikin Belgium is een dochteronderneming van Daikin Europe en heeft drie vestigingen in ons land (Gent, Waver en Herentals). Binnen Daikin Belgium zijn zo’n 170 medewerkers tewerkgesteld.
Als innovatieve en kwaliteitsvolle marktleider biedt Daikin een totaaloplossing voor klimaatbeheersystemen voor zowel residentiële, industriële en commerciële toepassingen. Zoals o.a. hybride en geothermische warmtepompen, zonne-energieboilers, aircotoestellen en luchtreinigers.

Daikin Belux
Avenue Franklin 1B
B-1300 Wavre